Linkovi

Vašington se sprema za papinu posetu


Suveniri sa likom pape Franje u prodavnici u Bazilici bezgrešnog začeća u Vašingtonu
Suveniri sa likom pape Franje u prodavnici u Bazilici bezgrešnog začeća u Vašingtonu

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja dolazi u istorijsku posetu SAD. Pontifik će u Vašingtonu raditi ono što obično rade šefovi država – posetiti predsednika i obratiti se zajedničkoj sednici oba doma Kongresa.

U Njujorku papa će održati misu kraj spomenika žrtvama napada 11. septembra u blizini Svetskog trgovinskog centra, a u Filadelfiji, posetiće jedan zatvor. Ovo je važan momenat za, kako se procenjuje, 69 miliona katolika u SAD. Ali ne čekaju papu samo vernici.

U najvećoj katoličkoj crkvi u Americi, Bazilici bezgrešnog začeća u Vašingtonu, radnici hitno popravljaju i farbaju vrata, menjaju sijalice i podižu čak novi oltar. Ovo su konačne pripreme za dolazak najvažnijeg posetioca. Papa Franja još nije ni stigao u Vašington, ali se suveniri već naveliko prodaju.

“Neverovatno interesovanje. Do sada smo dobili majice, šolje, brojanice, molitvenike, prstenje. Verovatno ćemo prodati 100.000 karti za molitve, 10.000 brojanica , 10.000 majica. Očekujemo da će svako želeti da ponese kući nešto što će ga podsećati na papinu posetu”, kaže Ejmi Maloni, šef prodaje u bazilici.

Zvanična prodavnica suvenira u crkvi prodaje slike popularnog pontifika u mnogim formama. Tu je naravno zvanična papska majica sa dizajnom koji je dobio blagoslov sa visokog nivoa.

Na nezvaničnoj strani, predstojeći veliki dogadjaj je razbuktao maštu prodavaca suvenira – tu su i razne igračke, te papa koji drži svoju navodno najdražu hranu, pa čak i pivo sa imenom Pontifik.

Lako je razumeti uzbudjenje. Poslednji papa koji je doputovao u posetu SAD je bio papa Benedikt 2008.

Nakon službe u bazilici, vernici će se okupiti na travnjaku Katoličkog univerziteta da čuju kratku službu i prime blagoslov. Ali to neće biti oni koji prvi dodju da kupe karte. 25.000 ljudi mora da dobije unapred karte i one su dostupne samo članovima kongregacije, sadašnjim i budućim sveštenicima i odabranim specijalnim gostima.

Vernici i nevernici će možda dobiti priliku da vide papu kasnije posle susreta sa predsednikom Obamom – kada bude prošao u automobilskoj pratnji duž Nacionalnog mola. Ili će možda uspeti da ga vide u zgradi Kapitola posle obraćanja Kongresu.

Nakon Vašingtona papa Franja putuje u Njujork, gde će posetiti UN i obratiti se Generalnoj skupštini svetske organizacije. Potom će otputovati u Filadelfiju konačno odredište američke turneje. Tu će obići jedan zatvor u kojem će mu zatvorenici poželeti dobrodošlicu specijalnim poklonom – ručno izrezbarenom stolicom.


XS
SM
MD
LG