Linkovi

Vašington se sprema za inauguraciju


Predsednik Obama farba policu u osnovnoj školi Burvil u Vašingtonu povodom Nacionalnog dana službe, pred 57. predsedničku inauguraciju
Predsednik Obama farba policu u osnovnoj školi Burvil u Vašingtonu povodom Nacionalnog dana službe, pred 57. predsedničku inauguraciju

Predsednik Obama položiće zakletvu dva puta - sutra u Beloj kući da bi se ispoštovao Ustav i prekosutra na javnoj manifestaciji ispred Kapitola

Još dva dana ostalo je do druge inauguracije američkog predsednika Baraka Obama.

Pripreme u prestonici Vašingtonu uveliko su u toku, a danas na Nacionalni dan službe, koji su predsednik i prva dama uspostavili pre četiri godine, počinju i tradicionalne humanitarne aktivnosti.

Predsednik Obama i potpredsednik Bajden sa porodicama nastavljaju tu tradiciju pridružujući se Amerikanacima iz svih 50 država koji danas učestvuju u lokalnim akcijama.

Kasnije večeras, Mišel Obama i Džil Bajden organizovaće Dečiji inauguracioni koncert , u čast žena i dece pripadnika američkih oružanih snaga.

Predsednik Obama položiće zakletvu dva puta - najpre sutra, na privatnoj ceremoniji u Beloj kući, kako bi se ispoštovao Ustav, prema kojem predsednik polaže zakletvu 20. januara, a zatim i na javnoj ceremoniji, isperd zgrade Kongresa, u ponedeljak, na veliki državni praznik - Dan Martina Lutera Kinga mlađeg.

Tokom javne ceremonije, predsednik će položiti zakletvu držeći ruku na dve Biblije, od kojih je jedna pripadala bivšem predsedniku Abrahamu Linkolnu, a druga dr Kingu.

Posle inauguracije, uslediće parada i brojne inauguracione zabave.
XS
SM
MD
LG