Linkovi

Vašington post: Kušner predložio tajnu liniju sa Kremljom


Visoki savetnike Bele kuće Džered Kušner (desno) na sastanku američkog predsednika Donalda Trampa sa liderima Saveta za saradnju zemalja persijskog zaliva u Rijadu, 21. maja 2017.

Američki dnevnik "Vašington post" preneo je da je Džered Kušner, zet predsednika SAD Donalda Trampa i visoki savetnik Bele kuće, razmatrao sa ambasadorom Rusije u Vašingtonu mogućnost uspostavljanja tajnog komunikacionog kanala između tranzicionog tima predsednika Trampa i Kremlja.

"Post" je u članku objavljenom u petak uveče citirao američke zvaničnike koji kažu da je tim potezom trebalo da budu zaštićeni razgovori dve strane pre Trampove inauguracije .

Prema navodima izvora "Vašington posta", ambasador Sergej Kislijak preneo je svojim nadređenima u Moskvi da je Kušner to predložio početkom decembra 2016. tokom sastanka u Trampovoj kuli, u Njujorku. Izvori tvrde da je informacija otkrivena presretanjem ruskih komunikacija, koje su analizirali američki zvaničnici.

Američki mediji u četvrtak su objavili da FBI istražuje Kušnera u sklopu istrage mogućeg dosluha između Trampovog izbornog štaba i Rusije. "Post" je prošle nedelje preneo da je jedan visoki zvaničnik Bele kuće u fokusu te istrage, ali tada nije imenovao Kušnera.

To što je FBI usredsređen na Kušnera ne mora da znači da se sumnja da je počinio krivično delo, niti da se smatra da je on direktno predmet šire istrage Rusije od strane FBI-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG