Linkovi

FBI istražuje i Kušnerove veze s Rusijom


Savetnik u Beloj kući i zet Donalda Trampa Džared Kušner (arhivska fotografija)
Savetnik u Beloj kući i zet Donalda Trampa Džared Kušner (arhivska fotografija)

Džered Kušner, zet i viši savetnik predsednika Donalda Trampa je pod istragom Federalnog istražnog biroa o mogućem dosluhu između Trampovog izbornog štaba i Rusije, objavili su Vašington Post i mreža En Bi Si.

Fokus FBI-ja na Kušnera ne znači da je on osumnjičen za kriminalne radnje niti da se smatra subjektom u široj istrazi o Rusiji. Istražitelji proveravaju sastanke koje je Kušner imao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom i jednim ruskim bankarom krajem prošle godine tokom predsedničke tranzicije, naveo je Post. Taj list je takođe objavio da je jedan visoki zvaničnik Bele Kuće blizak predsedniku bio u značajnom fokusu istrage ali tada nije spomenut Kušner.

Najnovija otkrića stižu dve nedelje nakon što je Tramp iznenada otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija koji je bio odgovoran za nadgledanje istrage. Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn prošle nedelje imenovao je bivšeg direktora FBI-ja Roberta Malera kao specijalnog tužioca koji će voditi istragu. Najmanje 4 kongresna komiteta sprovode svoje istrage o istom pitanju. Tramp je više puta negirao bilo kakav dosluh između njegove kampanje i Kremlja uprkos tvrdnjama američkih obaveštajnih službi da je ruski predsednik Vladimir Putin organizovao sveobuhvatnu kampanju u cilju preusmeravanja glasova u korist republikanaca.

XS
SM
MD
LG