Linkovi

Ćalović: Vlasti u CG protiv brzih reformi


Vanja Ćalović, direktorka nevladine organizacije MANS
Vanja Ćalović, direktorka nevladine organizacije MANS

Afere sa tajnim računima, te sumnje da su iz Crne Gore u par decenija iznijete ogromne svote novca, ne idu u korak sa ispunjavanjem standarda za evroatlanske integracije, kaže za GA direktorka MANS-a

Crnogorska vlast nastoji da pitanje članstva u Evropskoj uniji i NATO sto duže drži otvorenim, jer bi ispunjavanje standarda tih organizacija najviše šteti upravo vlasti, kaže za Glas Amerike direktorica nevladine organizacije MANS Vanja Ćalović.

Nevladina organizacija MANS, ne samo da je najagilnija u Crnoj Gori, već uživa i ogromno povjerenje građana. Govori o tome podatak da MANS dobija 10-15 puta više prijava građana nego sve državne institucije zajedno, čime već godinama radi posao koji bi trebalo da radi VDT, posebno kada se radi o korupciji na visokom nivou:

"Pitanje istraživanja korupcije na visokom nivou u Crnoj Gori je još političko pitanje, čak i za Državnog tužioca i mislim da će i dalje to biti nešto što će primarno raditi nevladine organizacije. Ne samo zbog straha od Tužilaštva i toga da se ne zamjere nekom od političkih moćnika, već zato što građani nemaju povjerenje u državne organe, strahujući od posljedica i revanšizma, p posebno kada se govori o korupciji na visokom nivou", kaže Ćalović.

Vrhovni državni tužilac izabran je prije nekoliko mjeseci i svi očekuju njegove prve poteze. U MANS-u su prijatno iznenađeni njegovom reakcijom na nedavno objavljeni tajni račun bivšeg predsjednika Državne zajednice SCG Svetozara Marovića:

"Prijatno sam iznenađena kako je VDT reagovao. On se odmah obratio Švajcarskoj i zatražio podatke. Sugerisali smo mu da te iste podatke zatraži i od francuskih vlasti s obzirom na to da je dosadašnja praksa pozakazala da je u aferi sa HSBC bankom upravo Francuska dijelila podatke sa drugim državama. "

Teško je procijeniti o kolikoj ukupnoj sumi se radi kada je u pitanju imovina Svetozara Marovića. Još nije jasno koji je mahanizam on iskoristio u pribavljanju velikih novčanih suma, budući da je dugo obavljao visoke političke funkcije. To je nešto čime će se baviti državni tužilac, kaže Ćalović.

"Gospodin Marović je pokazao da nije spreman da sarađuje sa Tužilaštvom. Njegova jedina reakcija na ono što smo mi otkrili bila je više na fonu klasične manipulacije nego informacije o tome da li je taj novac (blizu čletiri miliona dolara) zakonito stečen, odakle, na koji način i da li se zaista nalazio na tom računu njegove supruge. U tom smislu, mislim da će Tužilac imati jedan veliki izazov: da otkrije porijeklo toga novca i – ukoliko je stečen krivičnim djelom – kojim to tačno krivičnim djelom. Zato smo planirali da Skupštini Crne Gore dostavimo predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje nezakonito bogaćenje u skladu sa preporukama EK, stranih eksperata koji su dugoradili sa našim Ministarstvom pravde, ali i komentara SAD na nedavno usvojeni Zakon o antikorupciji", poručila je Ćalović.

Afere sa tajnim računima, te sumnje da su iz Crne Gore u par decenija iznijete ogromne svote novca, ne idu u korak sa ispunjavanjem standarda za evroatlanske integracije. Da li u MANS-u smatraju da nekou strukturi vlasti, ili kompletna vlast, ne žele da tako brzo uđu u EU i NATO, kako to proklamuju?

"Vlasti ne odgovara da brzo sprovede reforme neophodne da bismo se pridružili EU i NATO – a te reforme se primarno tiču vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ova vlast je za preko dvije decenije bila uključena u razne prljave poslove – od šverca iz perioda devedesetih, pa do današnjih privatizacija i raznih drugih biznisa koji su defacto bili protiv javnog interesa – za koje mi sumnjamo, a u nekim slučajevima imamo i konkretne dokaze koje smo dostavili Tužilaštvu, da su pojedinci iz vrha vlasti imali vrlo konkretan lični interes u takvim poslovima. Teško očekivati od istih tih ljudi, koji su na taj način stekli određenu imovinu, da se iskreno založe da se tako nešto u budućnosti sankcioniše. Dakle, mislim da postoji izuzetno veliki otpor ozbiljnim reformama u vlasti i mislim da su izjave premijera upravo na tom fonu – gdje on govori da se može desiti ‘da Crna Gora sklizne sa evropskog puta’, da se može desiti ‘da odustanemo kao što je odustao Island’ i slično", izričita je Ćalović.

Činjenica da su opozicione partije uglavnom protiv ulaska u NATO omogućava Đukanoviću da se dobro pozicionira i ostane miljenik Zapada, a da pitanje članstva ostane otvoreno što je moguće duže. Iskustvo Hrvatske najbolji je primjer da ispunjavanje standarda najviše šteti vlasti, zaključila je Ćalović.

XS
SM
MD
LG