Linkovi

Uzbunjivači - ključ za borbu protiv korupcije


Uz poruku da će Vlada nastaviti borbu protiv korupcije i da će pravosuđe nastaviti da sprovodi Zakon o zaštiti uzbunjivača, premijerka Srbije Ana Brnabić je ocenila da je korupcija bolest koja društvo čini slabim i siromašnim, kao i da je potrebna sistemska i hrabra borba protiv te bolesti.

Učestvujući u radu međunarodne konferencije o uzbunjivačima, koja je u sredu održana u Beogradu, Brnabić je poručila da je zaštita uzbunjivača najvažniji mehanizam za borbu protiv korupcije:

"Država uzbunjivačima ne duguje samo dobru pravnu zaštitu, kako uzbunjivač ne bi trpeo bilo kakvu odmazdu. Uzbunjivaču država duguje još nešto - a to je odgovor institucija na slučaj uzbunjivanja. Ovaj odgovor mora da bude efikasan i transparentan", rekla je Brnabić.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković istakao je da se javna tužilaštva ne pominju direktno kada je reč o zaštiti uzbunjivača, navodeći da se pre svega radi o sudskoj zaštiti, ali bi i i oni mogli da imaju svoju ulogu.

Kako je rekao, važno je i da su tužilaštva prepoznala ulogu novinara u borbi protiv korupcije, rekao je Stamenković:

"U saradnji sa novinarima i novinarskim udruženjima, mi možemo naš posao kvalitetno raditi i u oblasti zaštite novinara, kada govorimo o njihovoj sigurnosti, a sa druge strane, u dobroj saradnji, i u dobroj praksi, prijavljivanje slučajeva korupcije, dostavljanje podataka koji su neophodni za vođenje postupka. I na kraju za kvalitetno izveštavanje o onome što je zaista bio predmet rada i kakav oshod bio tih krivičnih postupaka".

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, govoreći o razgovorima sa građanima tokom prve godine na novoj funkciji, rekao da oni, kada iznose svoje probleme, mogu biti i uzbunjivači. On je najavio da će pratiti situaciju koliko su novinari u Srbiji zaštićeni i koliko su uzbunjivači lica koja mogu da slobodno da govore, bez bojazni da će im se nešto dogoditi.

XS
SM
MD
LG