Linkovi

Povratak svemirske kapsule Dragon


Kapsula Dragon spustila se padobranom u Tihi okean
Kapsula Dragon spustila se padobranom u Tihi okean

Prva privatna svemirska kapsula uspešno obavila prvu misiju snabdevanja Međunarodne svemirske stanice i vratila drugi teret na zemlju

Privatna svemirska letelica bez ljudske posade, zvana Dragon, vratila se na zemlju posle prve zvanične isporuke tereta za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kapsula Dragon, koju je sagradila privatna kalifornijska kompanija Spejs eks, spustila se u Tihi okean nekoliko stotina kilometara daleko od jugozapadne obale Sjedinjenih Država. Sa sobom je donela 750 kilograma tereta, uključujući elektronsku opremu, naučne eksperimente i medicinske uzorke prikupljene od članova posade svemirske stanice.

Doneti teret biće predat američkoj svemirskoj agenciji NASA, koja ima ugovor sa kompanijom Spejs eks, vredan milijardu i 600 miliona dolara, za 12 letova za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice.

Sledeći let kapsule Dragon planira se za januar.

Ruska kapsula Sojuz je jedina druga svemirska letelica koja može da vraća bilo šta sa svemirske stanice na zemlju, ali u njoj ima veoma malo mesta za teret jer se koristi za prevoz astronauta.
XS
SM
MD
LG