Linkovi

SAD: Zimerman oslobodjen krivice


Džordž Zimerman u sudnici u Senfordu na Floridi posle osobadjajuće presude, 13. juli, 2013.
Džordž Zimerman u sudnici u Senfordu na Floridi posle osobadjajuće presude, 13. juli, 2013.

Predsednik Obama apelovao za mir u svetlu oslobodjajuće presude za Džordža Zimermana koji je prošle godine ubio 17 godišnjeg Trejvona Martina

Porota u jugoistočnoj američkoj državi Floridi stala je na stanovište da osumnjičeni Zimerman nije kriv za ubistvo afro-američkog tinejdžera Trejvona Martina.

Porota od 6 žena je kasno sinoć oslobodila Zimermana svih tačaka optužnice na ovom sudjenju sa velikim rasnim nabojem. Zimermanov otac je belac, dok mu je majka Hispanka. Martinovi sledbenici su optužili Zimermana da je formirao profil 17 godišnjeg Trejvona na osnovu rase.

Neposredno nakon presude, Martinovi sledbenici, uključujući članove njegove porodice, su preko društvenih mreža izrazili nezadovoljstvo tom odlukom. Gradjani, koji su se u velikom broju okupili ispred sudnice, održali su miran protest. Prisustvo policije je inenzivirano u gradu Senfordu gde je sudjenje održano.

Spontani protesti su se javili u nekoliko gradova širom Sjedinjenih Država uključujući San Francisko udaljen hiljadama kilometara od Floride. Demonstracije su bile pretežno mirne, mada su neki prozori razbijeni i postavljani mali požari.

Predsednik Obama je danas apelovao za mir nakon oslobadjajuće presude porote u slučaju Zimerman. Predsednik je u pismenom saopštenju nazvao smrt Trejvona Martina tragedijom za njegovu porodicu i Ameriku. Ali je istovremeno pozvao na mirno prihvatanje situacije, jer smo, kako se izrazio, "nacija u kojoj se poštuje zakon, a porota je donela odluku".

Državni tužilac Berni de la Rionda kaže da je razočaran presudom, ali da će poštovati odluku porote.
XS
SM
MD
LG