Linkovi

Počeo pretres za određivanje kazne Meningu


Bivši obaveštajni analitičar Bredli Mening
Bivši obaveštajni analitičar Bredli Mening

Bivši obaveštajni analitičar proglašen je krivim za 20 od ukupno 22 tačke optužnice zbog iznošenja 700 hiljada diplomatskih depeša u javnosti

Pretres za izricanje kazne američkom vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje tajnih podataka Vikiliksu, započeo je danas u vojnom sudu u bazi Fort Mid u državi Merilend.

Bivši obaveštajni analitičar proglašen je krivim za 20 od ukupno 22 tačke optužnice zbog dostavljanja 700 hiljada diplomatskih depeša i tajnih vojnih izveštaja iz rata u Iraku u Avganistanu - vebsajtu Vikiliks. Materijal uključuje video snimak napada jednog američkog vojnog helikoptera u Bagdadu u kojem su ubijeni civili, kao i novinar koji je radio za agenciju Rojters.

Meningu bi mogla da bude izrečena doživotna kazna. 25-godišnji vojnik se nalazi u pritvoru od maja 2010. Iako je oslobođen najteže optužbe - za pomaganje neprijatelju - Mening bi mogao da bude osuđen na kaznu do 136 godina zatvora.

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž nazvao je suđenje Meningu, primerom, kako se izrazio “ekstremizma nacionalne bezbednosti.”

(OPT) Kako izveštavaju američki mediji, ishod suđenja Meningu bi mogao da ima uticaja i na slučaj Edvarda Snoudena, odbeglog bivšeg saradnika američke Centralne obaveštajne agencije, koji je obelodanio postojanje tajnog američkog programa nadzora.
XS
SM
MD
LG