Linkovi

"Mening nije pomagao neprijatelja"


Bredli Mening ispred sudnice u Fort Midu
Bredli Mening ispred sudnice u Fort Midu

Američki sud utvrdio da vojnik koji je Vikiliksu dostavio poverljive podatke nije kriv po tački optužnice koja nosi najtežu kaznu...

Sud u vojnoj bazi Fort Midu ustanovio je da vojnik Bredli Mening nije kriv po najtežoj tački optužnice za pomaganja neprijatelja, koja nosi doživotnu zatvorsku kaznu.

Međutim sud ga je proglasio krivim za optužbe koje nose nižu kaznu, uključujući nedozvoljeno prisvajanje javne imovine i nezakonito presnimavanje poverljivih informacija koje je obelodanio u javnosti.

Optužnica protiv Meninga sastojala se od 21 tačke, odnosno krivičnih dela u vezi sa dostavljanjem Vikiliksu 700.000 diplomatskih depeša i tajnih vojnih izveštaja iz Iraka i Avganistanana.

Mening se već izjasnio krivim za manje optužbe, koje nose najmanju kaznu od najmanje 20 do najviše 136 godina zatvora. Kada se izjašnjavao o krivici, Mening je rekao da je objavio podatke, jer je smatrao da američka javnost treba da bude obaveštena o tome.

U međuvremenu, ispred vojne baze u Fort Midu, grupa demonstranata zahtevala je da Mening bude pošteđen zatvora. Na sutrašnjem ročištu vojni tužilac će izneti svoj predlog zatvorske kazne, posle čega će sudija Denis Lind doneti konačnu presudu o dužini kazne.
XS
SM
MD
LG