Linkovi

Rekordna hladnoća zahvatila SAD


Upozorenje na hladnoću “opasnu po život” izdato je od Severne Dakote na severu zemlje, pa sve do Alabame na krajnjem jugu

Veći dio Sjedinjenih Država zahvatile su rekordno niske temperature, najniže u poslednjih 20 godina. U pojedinim djelovima zemlje, temperature će zbog ledenoog vjetra pasti i na 50 stepeni ispod nule.

Talas ledenog vazduha, takozvani polarni vrtlog, zahvatio je veći dio Sjedinjenih Država, donoseći rekordno niske temperature koje nisu zabilježene u poslednje dvije decenije. Na srednjem zapadu, temperature su pale daleko ispod nule, dok meteorolozi upozoravaju da se hladnoća “opasna po život” kreće prema istoku.

Škole su zatvorene u nekoliko saveznih država, dok je građanima preporučeno da ne napuštaju domove i da kupe dodatne zalihe hrane. Sniježna oluja, koja je prvo pogodila sjeveroistok zemlje, prethodnih dana odnijela je 16 života.

Upozorenja na hladnoću i ledeni vjetar izdata su od Montane na sjeveru do Alabame na jugu zemlje. Meterolozi predviđaju da će temperature pasti i do minus 31 stepen u pojedinim djelovima Sjeverne Dakote i Minesote, te minus 26 u Indijanapolisu.

"Ovu kombinaciju vremenskih uslova, sa snijegom i ovakvom hladnoćom, nismo imali u našem području poslednjih nekoliko decenija. To me stvarno zabrinjava, zato što ćemo imati potencijalno smrtonosne temperature”, poručio je gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard.

Stanovnici Čikaga su taj grad, zboog velke hladnoće, već prozvali Čajbirija.

“U narednih nekoliko dana, temperature će pasti na minus 25 stepeni, odnosno minus 39 sa ledenim vjetrom. Naleti vjetra će uz to dostići brzinu i do 56 kilometara na sat. Zbog niskih temperatura, snažnog vjetra i snijega svakodnevne aktivnosti vjerovatno neće biti moguće", naveo je Geri Šenkel iz odsjeka za vanredne situacije.

Hladnoća i velike sniježne padavine poremetile su i saobraćaj.

“Ovo je opasna oluja. Uslovi za vožnju variraju od teških do nemogućih. Zbog toga svima savjetujemo da, ukoliko mogu, ne izlaze na puteve”, upozorio je gradonačelnik Sent Luisa Frensis Slaj.

Hiljade letova već su otkazane ili odložene. Zbog leda na čikaškom aerodromu, avion Spirit Erlajnsa sletio je s piste. Slično se dogodilo i deltinoj letjelici na njujorškom aerodromu JFK. Putnicima je saopšteno da bi mogli proći dani prije nego što stignu do svojih konačnih destinacija.

Brutalna hladnoća nije međutim zaustavila sve. U gradu Grin Bej u Viskonsinu, istoimeni tim i San Francisko 49ERS odigrali su jednu od najhadnijih utakmica NFL lige, pred oko 70 hiljada ljudi.

Eksperti upozoravaju da bi u ovakvim vremenskim uslovima, promrzline na koži mogle da se pojave za samo pet minuta. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da će se niske temperature zadržati do sredine nedelje, nakon čega se očekuje otopljavanje.
XS
SM
MD
LG