Linkovi

Oluje i požari prete delovima SAD


Tropska oluja Debi
Tropska oluja Debi

Tropska oluja Debi preti saveznim državama u Meksičkom zalivu, dok su požari u Koloradu izazvali evakuaciju 11 hiljada ljudi

Sjedinjene Države se ovih dana suočavaju sa više elementarnih nepogoda. Dok u saveznim državama, uglavnom na zapadu zemlje, bijesne šumski požari, na jugu je na snazi upozorenje na tropsku oluju, koja bi mogla da preraste u uragan.

Tropska oluja Debi, i prije prelaska na kopno, izaziva haos. Oluja, koja se nadvila nad Meksičkim zalivom, praćena je snažnim vjetrovima i obilnim kišama, i pričinjava ogromne probleme lokalnom stanovništvu. Ulice u Tampi na Floridi su poplavljene, a brojna stabla oborena.

Srećan sam što moji dječaci nisu bili u dnevnoj sobi, koja je trenutno puna granja", kaže stanovnik Tampe Donald Lojd.

U drugim djelovima te savezne države, stanovnici su bili primorani da se evakuišu. Na plažama, strahuje se zbog visoke plime.

„Voda je za pola metra dublja nego obično“, navodi Piter Dejvis iz obalske patrole.

Na jugu Floride zabilježeno je i nekoliko tornada, u kojima je poginula najmanje jedna osoba. U Alabami, jedna osoba se udavila u velikim talasima. Oluja je poremetila i proizvodnju nafte i gasa u zalivu. Zvaničnici navode da su devet platformi i jedna bušotina evakuisani. U Luizijani, gdje su još svježe sjećanja na Katrinu, utvrđuju se nasipi.

„Ne očekujemo veliku oluju, ali ona se trenutno ne kreće i samo dobija na snazi. Moramo da se pripremimo za najgore i nadamo se najboljem“, poručuje Bil Nangaser iz Nju Orleansa.

Tropska oluja Debi, kako se očekuje, preći će na kopno u srijedu veče. Dok se stanovnici južnih saveznih država pripremaju za njen glavni udar, na zapadu bijesne šumski požari. U Koloradu se nekontrolisano širi osam požara, od kojih jedan prijeti popularnom ljetnjem kampu ispod vrha Pajk. Požar u Nacionalnoj šumi Pajk samo je nekoliko kilometara udaljen od podnožja vrha koji se smatra najposjećenijim planinom u Sjevernoj Americi.

"Situacija je izuzetno opasna. Ono što najviše zabrinjava u pogledu požara u kanjonu Valdo je broj domova koji su ugroženi”, naglasio je Džon Hikenluper, guverner Kolorada.

Zbog požara je evakuisano 11 hiljada ljudi iz Kolorado Springsa i obližnjih gradova, dok je uništeno više od 2500 hiljade hektara šume.
XS
SM
MD
LG