Linkovi

SAD: Godišnjica početka akcija protiv ID


Pripadnik grupe Islamska država na tenku otetom od snaga sirijske vlade u gradu al-Karjatajn u blizini Palmire, 5. avgusta 2015.

Pre skoro godinu dana, američki ratni avioni poleteli su ka Iraku, kako bi izveli prve napade na terorističku grupu poznatu po imenu Islamska država. Danas se postavlja pitanje – ko pobeđuje, ako neko uopšte pobeđuje?

Pre nešto više od godinu dana sigao je poziv u pomoć. Molbe naroda, uz snimke brzog napretka Islamske države širom Iraka, navele su američkog predsednika Baraka Obamu da odgovori:

“Naredio sam našoj vojsci da krene u ciljane napade na terorističke konvoje Islamske države“, objavio je američki predsednik.

Od avgusta 2014. bilo je više od 5.900 vazduđšnih napada koaliceje na pripadnike Islamske države u Iraku i Siriji, a pogođeno je više od 8.700 meta.

SAD su dobile određenu pomoć od snaga na terenu – pre svega kurdskih boraca na severu – ali i iračke vojske, koja je imala koristi i od dodatne američke obuke.

Uprkos svemu, borci Islamske države nisu obeshrabreni. Naterani na povlačenje u nekim delovima Iraka, povećali su svoje prisustvo na drugim mestima.

“Kao i kod svake vojne akcije, biće perioda kada napredujemo, ali će biti i nekih nazadovanja, to smo videli i kod napretka Islamsek države u Ramadiju u Iraku i centralnoj i južnoj Siriji," poručio je predsednik Obama.

Drugi kažu da strategija ima nedostatke.

“Naši avioni mogu da pogode bilo koje ciljeve u Iraku ili Siriji u prilično kratkom vremenskom roku, ali ne radimo ništa kako bismo sprečili rast Islamske države Iraka i al-Šama,” smatra Kristofer Harmer iz Instituta za proučavanje rata.

Američki zvaničnici navode da je u vazdušnim napadima ubijemo ili ranjeno oko 15 hiljada ekstremista Islamske države, ali dodaju da grupa može da okupi do 30 hiljada boraca, zahvaljujući postojanom prilivu stranaca.

"Kada je reč o percepciji, mislim da Islamska država dominira u na tom bojnom polju za sada… Imaju propagandni aparat koji je ditajniran da ističe njihove dobitke i minimalizuje gubitke,” ističe David Gartenstin-Ros iz Fondacije za odbranu demokratije.

Međutim, ima i onih koji misle da glorifikacija nasilja od strane Islamske države počinje da im se vraća u negativnom smislu.

Profesor Maks Ejbrams sa Univerziteta Nortestern kaže:

“Ovi snimci, iako su vrlo gnusni, mogu da budu kontraproduktivni za grupu, jer će iscrpeti potencijalne rezerve regruta i to je ono što u stvari vidimo”.

U improvizopvanom kampu u okolini iračkog grada Irbila, takva promena se željno isčekuje.

"Samo deca su srećna, jer ništa ne razumeju," kaže Um Ala, Iračanka raseljena iz Mosula.

Godinu dana posle prvih vazdušnih napada, Irak, SAD i njihovi i dalje se muče da smanje uticaj Islamske države, dok neki zvaničnici upozoravaju da bi do konačne pobede mogle da prođu godine.

XS
SM
MD
LG