Linkovi

Vašington upozorava Moskvu


Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer
Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer

Administracija predsednika Obame ističe da će zavesti dodatne ekonomske sankcije Rusiji ukoliko suverenitet Ukrajine bude ponovo narušen.

Moskva u istočnoj Ukrajini koristi istu taktiku kao prilikom okupacije, a zatim aneksije Krima, navode zvanični izvori u Vašingtonu. Administracija predsednika Obame ističe da će zavesti dodatne ekonomske sankcije Rusiji ukoliko suverenitet Ukrajine bude ponovo narušen.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Samanta Pauers gostovala je u jučerašnjem programu Ove nedelje, televizijske mreže Ej-bi-si.

“Prepoznatljiva su sva obeležja kao na Krimu. Profesionalno i koordinisano, nimalo spontano delovanje.”

I pre najnovije eskalacije napetosti u istočnoj Ukrajini, pojedini američki zakonlodavci su apelovali na Belu kuću i Evropsku uniju da preduzmu odlučnije korake protiv ruske teritorijalne ekspanzije. Među njima i republikanski senator Den Kouts.

Dok ovo govorim, napetost i dalje raste jer Putinu nije bilo dovoljno to što je već uzeo Krim od Ukrajine, jer on želi više. Odsustvo efikasnog, snažnog odgovora od strane Sjedinjenih Država I naših saveznika, naročito naših evropskih saveznika, stvorilo je utisak kod Putina da bi dalja agresija mogla da prođe nekažnjeno.”

Ambasadorka Pauer insistira da Rusija već plaća cenu zbog aneksije Krima, i da će cena biti još veća ako se kriza produbi.

“Vrednost ruskog tržišta kapitala smanjena je za 20 odsto, investitori beže, kapital se povlači i to zbog dosadašnjih sankcija. Predsednik Obama je jasno predočio da bi zavisno od narednih poteza mogle da budu zavedene mere protiv energetskog, rudarskog i bankarskog sektora.”

Na pitanje da li Putin nastoji da stekne kontrolu nad istočnom Ukrajinom, Pauer je rekla da najnovije akcije ukazuju na verodostojnost takvog zaključka, bez obzira što Moskva to negira.
XS
SM
MD
LG