Linkovi

SAD razmatraju sankcije protiv Rusije


Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama saopštio je da SAD razmatraju niz ekonomskih i diplomatskih poteza koji bi izolovali Moskvu zbog intervencije u Ukrajini.

Predsednik Barak Obama rekao je danas da je Rusija, vojnom intervencijom u Ukrajini, narušila ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet i prekršila međunarodno pravo.

"Ruski predsednik Vladimir Putin mora da dozvoli međunarodnim posmatračima da posreduju u postizanju dogovora prihvatljivog za ukrajinski narod", rekao je Obama novinarima uoči početka susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. "Vremenom, ovaj potez će skupo koštati Rusiju", upozorio je američki predsednik.

Potpredsjednik SAD Džo Bajden razgovarao je danas telefonom sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i kako je saopšteno iz Bijele kuće ponovio je zahtjev da Rusija povuče trupa iz Ukrajine, podrži dolazak medjunarodnih posmatrača u tu zemlju i uspostavi dijalog sa novom vladom u Kijevu. Obamina administracija juče je jasno stavila do znanja da rusku akciju smatra agresijom, ali i poručila da će se zalagati za diplomatsko rešenje krize.

Džavni sekretar Džon Keri boraviće sjutra u Kijevu kako bi pokušao da smiri tenzije između Kijeva i Moskve. Njegova portparoka rekla je danas da se Sjedinjene Države pripremaju da uvedu sankcije Rusiji, ali da odluka o tome još nije donijeta. Analitičari međutim smatraju da bi američke sankcije imale mali uticaj na Kremlj, ako ne bi bile propraćene oštrim mjerama velikih evropskih zemalja koje imaju tješnje trgovinske veze sa Rusijom.

Dok aktuelna administracija razmatra naredne poteze i nastavlja konsultacije sa evropskim liderima, pojedini članovi Kongresa kritikuju Bijelu kuću zbog, kako smatraju, nedovoljno oštre rekacije na poteze Rusije.

“Putin igra šah, a mi igramo klikera”, poručio je republikanski kongresmen Majk Rodžers.

“Svaki put kada se predsjednik pojavi na nacionalnoj televiziji i zaprijeti Putinu, ili nekom poput njega, svi prevrću očima, uključujući i mene. Imamo slabog i neodlučnog predsjednika koji priziva agresiju”, naveo je republikanski senator Lindzi Grejem.

Američki zakonodavci zahtijevaju da se, za početak, suspenduje članstvo Rusije u G8 i G20 na najmanje godinu dana, te da se ubrza proširenje NATO-a, naročito na Gruziju. Podršku Ukrajini juče su izrazili i demonstranti koji su se okupili ispred ruske ambasade u Vašingtonu.

“Putinu bi trebalo poslati snažnu poruku da mora da zaustavi agresiju protiv Ukrajine, povuče sve trupe i shvati da međunarodna zajednica neće tolerisati bilo kakvu rusku intervenciju”, naglasio je Ukrajinac Jurij Sgasijuk.

Pojedini učesnici protesta izrazili su zabrinutost u pogledu posledica ruske akcije kada je riječ o ostalim bivšim sovjetskim republikama.

“Sve zemlje koje okružuju Rusiju trebalo bi da budu zabrinute zbog ovog razvoja događaja, koji pokazuje da je Rusija veoma agresivna.”
XS
SM
MD
LG