Linkovi

Bajden uverava Ankaru u podršku SAD


Potpredsednik SAD Džo Bajden i turski presdednik Erdogan, Ankara
Potpredsednik SAD Džo Bajden i turski presdednik Erdogan, Ankara

Američki potpredsednik Džo Bajden je poručio vladi u Ankari da Sjedinjene Države oštro osudjuju prošlomesečni neuspeli vojni puč u Turskoj. Bajden boravi u poseti dugodišnjem savezniku SAD da bi ojačao odnose koji su počeli da trpe zbog neslaganja u pogledu Kurda uTurskoj i Sirije. Medjutim, tim odnosima je naneta najveća šteta zato što je Vašington odbio da odmah izruči turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u Americi i kojeg Ankara optužuje da je organizovao puč.

Potpredsednik Bajden je otišao da vidi štetu nanetu zgradi parlamenta uzrokovanu raketnom vatrom tokom puča 15. jula u kojem je poginulo najmanje 240 ljudi. Na sastanku u sredu sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Bajden je rekao da Sjedinjene Države čvrsto stoje uz Tursku:

“Ovaj pokušaj puča je bio napad na narod Turske ne samo na vladu, na narod Turske i njegove najdraže vrednosti. Bila je to nasilna izdaja male grupe ljudi koji su položili zakletvu da će brantiti isti taj narod za koji kažu da brinu o njemu i da ga vole.”

Medjutim, mnogi Turci kao i vlada se osećaju izdatim od strane svojih saveznika.

“Čule su se zbunjujuće poruke zvaničnih krugova u SAD iz nekih instituta, na primer, kao i kongresmena. Oni su slali poruke da im je čak žao što puč nije uspeo.”, kaže Sadig Unaj, turski politikolog.

Bajdenov konvoj je presrela grupa demonstranata koji su zahtevali izručenje turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD, optuženog da je organizovao puč. 75-godišnji Gulen demantuje bilo kakvu umešanost u puč. Sjedinjene Države su odbile da ga izruče bez adekvatnog pravnog procesa.

“Kada odete u američki sud, ne možete tamo otići i reći ‘ovo je loš momak’ generalno. Morate reći ovo je muškarac ili žena koji su počinili ova odredjena krivična dela.”, istakao je potpredsednik Bajden.

Bajden je rekao da američki i turski pravni stručnjaci procenjuju dostupne informacije kako bi videli da li postoje dokazi o ulozi ovog sveštenika u neuspelom puču.

Neposredno pred Bajdenov dolazak, Turska je pokrenula vojnu operaciju kako bi pomogla sirijskim pobunjenicima da proteraju ekstremiste Islamske države iz jednog sirijskog grada u blizini granice sa Turskom.

Predsednik Erdogan je rekao Bajdenu da je operacija koju su podržale američke vazduhoplovne snage bila uspešna.

“U ovom trenutku pripadnici Slobodne sirijske armije i lokalne snage su ponovo zauzeli Džarablus od Islamske države. Imamo izveštaje da su pripadnici Islamske države pobegli iz Džarablusa.”

Medjutim, Sjedinjene Države i Turska nemaju istovetan stav o ulozi Kurda u borbi protiv terorista u Siriji. Ankara strahuje da bi kurdski pobunjenici u Turskoj mogli da se pridruže sirijskim Kurdima kako bi zauzeli deo teritorije za kurdsku državu.

Bajden je pružio uveravanja turskim funkcionerima da Sjedinjene Države neće nikada podržati nijednu grupu u Siriji koja ugrožavai granice Turske.

XS
SM
MD
LG