Linkovi

Hjuman rajts voč: Novi dokazi o torturi


Pritvorenik iz Gvantanama
Pritvorenik iz Gvantanama

Američko osoblje služilo torturom, uključujući takozvanu tehniku "voterbording", kada su ispitivali libijske islamiste

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" saopštila je da je otkrila nove dokaze da se američko osoblje služilo torturom, uključujući takozvanu tehniku "voterbording", kada su ispitivali libijske islamiste za vreme administracije Džordža Buša mlađeg.

Organizacija sa sedištem u Njujorku objavila je izveštaj u kome se nalaze razgovori sa 14 libijskih disidenata zarobljenih i privedenih u stranim zemljama, uključujući i Avganistan. "Hjuman rajts voč" tvrdi da su islamisti mučeni pre nego što su ih američki agenti - kako se navodi - "na tacni" servirali tadašnjem libijskom lideru Moameru gadafiju. Dvojica zatvorenika rekla su organizaciji da su bili izloženi "voterbordingu" ili sličnim tehnikama, koje doprinose da se žrtva oseća kao da se davi.

Bušova administracija tvrdila je da su "voterbordovana" samo trojica osumnjičenih za terorizam u američkom pritvoru, od kojih nijedan nije Libijac. Obamina administracija osudila je "voterbordovanje" kao torturu i zabranila korišćenje te tehnike prilikom ispitivanja.
XS
SM
MD
LG