Linkovi

Šest žrtava tornada u SAD


Guvernerka Meri Falin obilazi pogođeno područje
Guvernerka Meri Falin obilazi pogođeno područje

Američki srednji zapad oporavlja se nakon smrtonosnih tornada koji su tokom vikenda pogodili to područje. U nevremenu je poginulo šest osoba, od kojih su troje djeca, dok se pričinjena šteta procjenjuje na desetine miliona dolara. Olujno nevrijeme zahvatilo je četiri savezne države, pričinivši ogromnu materijalnu štetu. Među natježe pogođenima je gradić Vudvord u Oklahomi.

Do prolaska oluje, najmanje 120 tornada opustošilo je djelove Kanzasa, Oklahome, Nebraske i Ajove. Stanovnici su se vratili u svoje domove da bi raščistili ruševine, dok su spasilačke ekipe tragale za preživjelima. U jednom od najteže pogođenih područja, Vudvordu, mnogi su bili zatečeni nevremenom, s obzirom na to da se sirene nisu oglasile nakon što je munja pogodila sistem za upozoravanje.

“Iznenađen sam da je bilo šta ostalo. Ovdje je sve razoreno”, kaže jedan stanovnik.

U tornadu koji je pogodio ovu zajednicu, poginulo je šest osoba, među kojima su otac i dvije ćerke. Desetine kuća i drugih objekata sravanjeni su sa zemljom, naročito u ovom poslovnom području. U gradić su upućeni kamioni sa hranom, vodom, poljskim krevetima i drugim neophodnim zalihama. Više od osam hiljada stanovnika je bez električne energije.

“Bilo je veoma zastrašujuće. Ovo nam se dešava prvi put.”

Guvernerka Oklahome Meri Falin, koja je proglasila vanredno stanje u djelovima te savezne države, obišla je pogođeno područje.

“Veoma je ohrabrujuće za mene što sam ovdje u Vudvordu i što mogu da vidim kako su reagovali brojni građani i kako pomažu jedni drugima.”

U Ajovi, tornado je direktno pogodio bolnicu, ali nije bilo žrtava. U Kanzasu, gdje je zabilježeno oko 97 pijavica, povrijeđeno je desetak osoba. U tornadima koji su ove godine pogodili srednji zapad i jug zemlje, do sada su poginule 62 osobe. To je podstaklo strahovanja da bi mogla da se ponovi 2011-ta, najsmrtonosnija godina u proteklih gotovo stotinu godina, kada je u tornadima poginulo oko 550 osoba.

XS
SM
MD
LG