Linkovi

Obama: Preispitaćemo odnose sa Izraelom


Sastanak izraelskog premijera i američkog predsednika u Beloj kući (arhiva)
Sastanak izraelskog premijera i američkog predsednika u Beloj kući (arhiva)

Američki predsednik poručio izraelskom premijeru da će posle njegovih kontradiktornih izjava preispitati pojedine aspekte američko-izraelskih odnosa.

Predsednik Obama poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da će preispitati pojedine aspekte američko-izraelskih odnosa posle kontradiktornih izjava izraelskog lidera o rešenju bliskoistočnog konflikta na principu koegzistencije dve države.

Zvaničnik Bele kuće, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je Obama to rekao u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom tokom kojeg mu je čestitao na izbornoj pobedi ranije ove nedelje.

Uoči parlamentarnih izbora u utorak, Netanjahu je izjavio da nikad neće podržati stvaranje palestinske države kao način za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Medjutim, u jučerašnjim izjavama za nekoliko američkih medija je, kako izgleda, promenio stav i rekao da se ne protivi demilitarizovanoj palestinskoj državi, ali da njeno uspostavljanje nije moguće u ovom trenutku.

Netanjahu je precizirao da bi palestinsko vodjstvo u tom cilju trebalo prvo da odustane od saveza sa Hamasom i da počne „istinske mirovne pregovore sa Izraelom“.

XS
SM
MD
LG