Linkovi

Tilerson pohvalio poboljšanje odnosa Saudijske Arabije i Iraka


Irački premijer Hajder Al Abadi, saudijski kralj Salman i američki državni sekretar Reks Tilerson na današnjem sastanku, 22. oktobar, 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je danas promovisao dalje poboljšanje veza izmedju Saudijske Arabije i Iraka kao način za suprostavljanje rastućoj vojnoj rešenosti Irana u regionu.

Tilerson, koji je učestvovao na sastanku koordinisanog odbora Saudijska Arabija - Irak u Rijadu,saudijskom kralju Salmanu i iračkom premijeru Haderu Al Abadiju je rekao da njihove sve bolje veze imaju "veliki potencijal".

On je kao primer naveo avgustovsko ponovno otvaranje važnih granica izmedju te dve zemlje i obnovu direktnih letova izmedju Bagadada i Rijada. Šef američke diplomatije je istakao: "Sjedinjene Države su zahvalne zbog ovog napretka i apeluju na vas da proširite te vitalne odnose u cilju stabilnosti u regionu". Tilerson je takodje obećao podršku Sjedinjenih Država u cilju daljeg unapredjenja odnosa dve zemlje.

Kralj Salman je istakao" Mi smo ovde u našem regionu suočeni sa ozbiljnim izazovima u formi ekstremizma, terorizma kao i pokušaja da se destablizuju zemlje proizvodjači nafte. Potvrdjujemo podršku jedinstvu i stabilnosti naše bratske zemlje Iraka".

Abadi je takodje izrazio podršku "savršenim odnosima izmedju dve bratske zemlje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG