Linkovi

Amerikanci slave Dan zahvalnosti


Američki vojnici u Kabulu slave Dan zahvalnosti
Američki vojnici u Kabulu slave Dan zahvalnosti

Praznik Dan zahvalnosti duboko je ukorenjen u američki način života, kao dan porodičnog okupljanja

Amerikanci danas obeležavaju Dan zahvalnosti. Radi se o prazniku koji je duboko ukorenjen u američki život, kao dan porodičnog okupljanja sa obilnom trpezom kojom dominiraju ćurka i pita bundevara.

Pored toga, tradicionalno se održavaju verske službe, a brojni Amerikanci dan provode prateći televizijske prenose utakmica profesionalne lige u američkom fudbalu.

Veliki lanac robnih kuća „Mejsis“ organizovao je 86. po redu veličanstvenu paradu u Njujorku, koja je donela praznični duh gradu, koji se još nosi sa posledicama super oluje Sendi. Prisutni su uživali u maršu brojnih orkestara, izvođačima, i naravno džinovskim balonima, uglavnom u liku junaka crtanih filmova. Pet hiljada sedišta duž puta kojim je prošla parada bilo je rezervisano za porodice pogođene olujom.

Prema predanju, prvi Dan zahvalnosti proslavljen je u Americi 1621, kada su rani doseljenici na ovaj kontinet slavili uspešnu žetvu posle duge zime. Više od jednog veka kasnije, prvi američki predsednik Džordž Vašington je 1789. taj dan proglasio državnim praznikom.

Predsednik Barak Obama pozvao je Amerikance da, dok slave praznik, učine sve što mogu kako bi pomogli onima koji nisu imali toliko sreće, uključujući građane duž istočne obale SAD, koji su, tokom naleta Sendi, izgubili svoje domove.

U svom obraćanju naciji, koje se obično emituje subotom, predsednik je takođe apelovao na zemlju da ostavi po strani stranačke razlike posle predsedničke kampanje, koju je nazvao „strastvenom, bučnom i od vitalnog značaja za demokratiju“.
XS
SM
MD
LG