Linkovi

SAD: Rast iranske podrške terorizmu


U izveštaju Stejt departmenta kaže se da su prošle godine i Iran i Hezbolah bili posebno aktivni u pripremanju terorističkih aktivnosti

Sjedinjene Države kažu da je tokom 2012. godine došlo do primetnog obnavljanja podrške iranske vlade teroristima, uključujući podršku sirijskom režimu tokom njegovog dvogodišnjeg rata protiv sirijskog naroda. Ta optužba izneta je u redovnom godišnjem izveštaju američkog Državnog sekretarijata o stanju terorizma u svetu.

U izveštaju Stejt departmenta kaže se da su prošle godine i Iran i libanska ekstremistička grupa Hezbolah bili posebno aktivni u pripremanju terorističkih aktivnosti i pružanju podrške sirijskom režimu. Predstavnica Dženifer Pasaki kaže da je Vašington zabrinut zbog učešća stranih boraca u sirijskom konfliktu.

“Veoma smo zabrinuti zbog stranih boraca, bilo u Siriji ili u borbama koje se prelivaju u susedne zemlje. O tome smo često govorili ovde. Takođe smo jasno iznosili zabrinutost zbog regionalne nestabilnosti koju izaziva kriza u Siriji”, rekla je Dženifer Pasaki.

U izveštaju se takođe kaže da je centralno rukovodstvo Al-Kaide u Pakistanu i Jemenu bilo oslabljeno prošle godine, ali da su neki delovi te mreže postali manje zavisni od njega. Predsednik Barak Obama je o tome govorio u svom prošlonedeljnom govoru o borbi protiv terorizma.

“To znači da ćemo se češće suočavati sa lokalnim pretnjama, kao ona u Bengaziju ili u naftnoj rafineriji Bi-pija, u Alžiru, u kojoj lokalni operativci, možda u labavoj vezi sa regionalnim mrežama, povremeno napadaju zapadne diplomate, kompanije i druge meke ciljeve ili pribegavaju otmicama i drugim zločinima za finansiranje svojih operacija”, rekao je Obama.

U izveštaju Stejt departmenta kaže se da je prošle godine bilo terorističkih napada u 85 zemalja, pretežno u Avganistanu, Pakistanu i Iraku. Bliskoistočni analitičar Metju Das, iz Centra za američki progres, povezuje napade u Iraku sa ratom u Siriji.

“Protok boraca, protok robe, ponovno otvaranje krijumčarskih puteva za prebacivanje boraca preko Sirije do Iraka, a u nekim slučajevima i obratno… To se uvek događa u situacijama kao što je ova, kada u konfliktnom okruženju imate područja u kojima ne postoji vlast”, kaže Das,

Das kaže da je nasilje u Iraku odraz dugotrajnih političkih podela koje se ne rešavaju adekvatnim političkim kanalima. On kaže da bi davanje glasa međusobno suprotstavljenim, čak i ekstremističkim grupama, moglo da oslabi terorističke organizacije. Stejt department zaključuje da bilo kakva dugoročna nastojanja u borbi protiv terorizma moraju da obuhvate i proširivanje sposobnosti za suprotstavljanje ideologiji koja podstiče terorizam.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da je Vlada Srbije nastavila da ulaže napore u borbi protiv medjunarodnog terorizma tokom 2012. godine. Kako se ističe, srpska policija i obaveštajne agencije saradjivale su sa američkim agencijama u otkrivanju potencijalnih pretnji, a Srbija je prihvatila i pozdravila obuku u borbi protiv terorizma koju su finansirale SAD. Za vladu Srbije, prioritet je i dalje uskladjivanje policijskih protokola sa standardima EU, ističe se u izveštaju.

Kada je reč o Kosovu, Stejt Department ocenjuje da je vlada u Prištini prošle godine nastavila da saradjuje sa SAD na polju borbe protiv terorizma i da je ostvaren napredak u više oblasti. Takodje je konstatovano da bezbednosna situacija na severu Kosova nastavlja da ograničava sposobnost vlade da sprovodi vlast u toj oblasti, te da odgovornost za održavanje bebzednog okruženja na severu Kosova imaju Kfor i Euleks.

Bosna i Hercegovina je, prema izveštaju, pojačala svoj kapacitet za borbu protiv terorizma tokom 2012. i nastavila da bude kooperativan partner Sjedinjenim Državama po pitanjima medjunarodne borbe protiv terorizma. U izveštaju se od zemalja regiona ne pominju Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.
XS
SM
MD
LG