Linkovi

I Amerikanci legalna meta


Bespilotne letelice

U memorandumu Sekretarijata za pravosuđe piše da je za vladu legalno da ubija američke državljane u inostranstvu ako smatra da su neposredna pretnja po SAD

U tajnom memorandumu američkog Sekretarijata za pravosuđe, čiji je sadržaj procurio u javnost, piše da je za vladu legalno da ubija američke državljane u inostranstvu, ako smatra da su oni pripadnici vođstva Al-kaide koji aktivno učestvuju u planiranju ubistava Amerikanaca.

Dokument na 16 stranica sadrži obrazloženje vladine upotrebe bespilotnih letelica protiv osumnjičenih pripadnika Al-kaide. U njemu, pored ostalog, piše da „obavešteni, visoki zvaničnik“ mora najpre da utvrdi da li ta osoba predstavlja „neposrednu pretnju nasilnim napadom na Sjedinjene Države“.

Memorandum takođe ukazuje da zarobljavanje takve osobe mora da se smatra neizvodivim i da napad na nju mora da bude u skladu sa primenjivim principima ratnog zakona.

Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder rekao je danas da vlada preduzima isključivo akcije koje su u skladu sa federalnim i međunarodnim zakonom. On je objasnio da mete takvih napada moraju da predstavljaju „neposrednu pretnju“ nasilnim napadom na Sjedinjene Države i, takođe, da mora da se utvrdi da je zarobljavanje osumnjičenih neizvodljivo.

Američki senatori su juče uputili predsedniku Obami pismo u kojem traže da dostavi Kongresu tajna zakonska dokumenta koja određuju okvire njegovog ovlašćenja za ubijanje Amerikanaca u kontraterorističkim operacijama u inostranstvu.

Zakonodavci su naglasili da su dokumenta potrebna radi odgovarajućeg nadzora izvršne grane vlasti. Broj napada bespilotnim letelicama na osumnjičene pripadnike Al-kaide u inostrantsvu se povećava. Meta takvih napada su i američki državljani, kao što su navodni operativci Al-kaide Anvar al-Avlaki i Samir Kan.
XS
SM
MD
LG