Linkovi

Trojica optužena za terorističku zaveru


Putnička agencija Nil Travel u kojoj su dvojica muškaraca, optužena da su planirala da odu u Siriju da bi se pridružila Islamskoj državi, kupila karte.
Putnička agencija Nil Travel u kojoj su dvojica muškaraca, optužena da su planirala da odu u Siriju da bi se pridružila Islamskoj državi, kupila karte.

Sjedinjene Države optužile su tri muškarca za organizovanje zavere radi pružanja podrške ekstremistima Islamske države u Siriji i finansiranja rata protiv Sjedinjenih Država.

Optužnice protiv dva Uzbekistanca i jednog Kazahstanca podignute su juče u federalnom sudu u Njujorku.

Dvojica muškaraca iz Uzbekistana pojavila su se juče pred sudijom u federalnom sudu u Bruklinu u državi Njujork.

Vlasti Njujorka saopštile su da je pretres za jednog Kazahstanca održan ranije u Floridi.

Dvojica pojedinaca želela su da odlete u Siriju. Jedan je uhapšen na međunarodnom aerodromu JFK pred ulazak u avion. Drugi je imao kartu za kasniji avion. On je uhapšen kod kuće, ovde u Bruklinu. Treći pojedinac, za kojeg se veruje da je pomogao u organizovanju puta za drugu dvojicu, uhapšen je u Džeksonvilu na Floridi”, istakao je Vilijam Breton, komesar policije Njujorka.

Trojica muškaraca živela su u Bruklinu i imali su legalna američka dokumenta. Zvaničnici su naveli da su oni privukli pažnju policije na osnovu izjava koje su postavljali na društvenim mrežama.

Kako je navedeno u tužbi, ideja da su napravili veoma jednostavan plan zasnovana je na njihovim izjavama da bi, ako ne budu mogli da odu, mogli da traže oružje ovde, puške, automatsko oružje i da izvedu napad, veoma specifično na policiju”, ističe Breton.

Jedan od trojice osumnjičenih navodno je pretio američkom predsedniku Baraku Obami. Američki zvaničnici kažu da takvu vrstu pretnji smatraju veoma ozbiljnim. Federalni istražni biro naveo je da radikalne grupe i pojedinci koriste socijalne medije za povezivanje i slanje poruka širom sveta.

Mi smo jedna od samo nekoliko domaćih agencija za sprovođenje zakona koja može da koristi obaveštajne podatke i da ih zatim neprimetno prenese i veoma brzo reaguje u slučaju događaja za koje vidimo da se odvijaju”, kaže Dijego Rodrigez iz FBI-a

Vesti o hapšenju u Bruklinu izazvale su zabrinutost u velikoj zajednici Uzbekistanaca u Njujorku. Mnogi strahuju da bi mogli da postanu meta neželjene pažnje. Advokat branilac u ovom slučaju uputio je zamerke na neke od metoda koje američke vlasti koriste za identifikaciju radikalnih grupa i njihovog lanca komande.

Ako su optužbe takve kakve su navedene, mislim da američka vlada treba da uspostavi drugačiji način za prilaz muslimanskim muškarcima koji bi mogli da budu ili koji možda imaju sklonost ka radikalizmu.”

Islamska država privlači je mlade muškarce i žene iz brojnih zapadnih zemalja ali i iz arapskih. Procenjuje se da je oko 20 hiljada stranih boraca prešlo u Siriju da bi se pridružilo grupi, poznatoj po svirepim odsecanjima glave i drugim zverstvima počinjenim na teritoriji pod njenom kontrolom.

XS
SM
MD
LG