Linkovi

SAD: Opcije za angažovanost u Siriji


Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Martin Dempsi
Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Martin Dempsi

General Dempsi je u današnjem pismu Kongresu izneo pet opcija za Siriju , od obuke opozicije do uništenja sirijskog arsenala hemijskog oružja

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, general Martin Dempsi, izneo je niz potencijalnih opcija za korišćenje američke vojne sile u Siriji i istovremeno upozorio na troškove i potencijalne konsekvence direktne vojne umešanosti u sirijski konflikt.

General Dempsi je u današnjem pismu Kongresu izneo pet opcija, od obuke opozicionih snaga do uništenja sirijskog arsenala hemijskog oružja.

On je rekao da bi takva intervencija verovatno pomogla opoziciji i izvršila veći pritisak na vladu predsednika Bašara Al Asada. Medjutim, on je dodao da bi neželjeni rezultat mogao da obuhvati jačanje ekstremista i, kako se izrazio, „oslobodjenje istog onog hemijskog oružja koje želimo da bude pod kontrolom“.

Sjedinjene Države nisu iznele planove o upotrebi direktne sile i do sada su ograničavale svoju umešanost u Siriji na pomoć humanitarne i ne smrtonosne prirode, kao i planove da snabdeju pobunjenike oružjem.
XS
SM
MD
LG