Linkovi

Vašington čeka "nepobitni" dokaz


Predsednik Obama je ranije upozorio da bi njegov stav prema mogućoj vojnioj intervenciji u Sriji mogao da se izmeni ukoliko dodje do upotrebe hemijskog oružja.
Predsednik Obama je ranije upozorio da bi njegov stav prema mogućoj vojnioj intervenciji u Sriji mogao da se izmeni ukoliko dodje do upotrebe hemijskog oružja.

Američke obaveštajne agencije u svojim analizama došle su do zaključka da je vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada upotrebila hemijsko oružje

Obamina administracija saopštila je da američke obaveštajne agencije veruju da je sirijska vlada verovatno upotrebila hemijsko oružje u ograničenom obimu protiv pobunjeničkih snaga, ali je ukazala da je nepobitan dokaz potreban pre nego što predsednik preduzme dalje korake.

Bela kuća je saopštila da su američke obaveštajne agencije u svojim analizama došle do zaključka da je vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada upotrebila hemijsko oružje u gradjanskom ratu protiv opozicionih snaga. Ta vest objavljena je u formi pisama kongresnim liderima i poruke sekretara za odbranu Čaka Hejgela:

„Američka obaveštajna zajednica procenjuje sa različitim nivoima pouzdanosti da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje u ograničenom obimu, specifično - bojni otrov sarin.“

Sarin je smrtonosni nervni agens, a administracija tvrdi da su dokazi zasnovani na fiziološkim uzorcima. Sekretar Hejgel je naveo da je sirijska vlada verovatni krivac.

„Ne možemo da potvrdimo poreklo ovog oružja, ali verujemo da svaka upotreba hemijskog oružja u Siriji potiče od Asadovog režima.“

Administracija strahuje da bi upotreba hemijskog oružja u sirijskom konfliktu mogla da omogući da ono dospe u ruke terorističkih grupa. Predsednik Obama je ranije upozorio da bi njegov stav prema mogućoj vojnioj intervenciji u Sriji mogao da se izmeni ukoliko dodje do upotrebe hemijskog oružja.

„Crvena linija za nas je ako vidimo da se vellike količine hemijskog oružja prebacuju ili se koriste. To bi izmenilo moju računicu.“

Bela kuća ističe da, imajući u vidu ozbiljnost situacije, želi da dobije verodostojne činjenice pre nego što donese odluku o daljoj akciji. Neki članovi Kongresa smatraju da bi predsednik trebalo da bude mnogo agresivniji u svom odgovoru.

„Predsednik SAD je rekao da će ako Bašar al-Asad upotrebi hemijsko oružje to biti ključni momenat, da će to biti crvena linija. Mislim da je prilično jasno da je ta crvena linija prekoračena“, smatra senator Džon Mekejn.

I druge zemlje, uključujući Britaniju i Francusku, optužile su Asadovu vladu za korišćenje hemijskog oružja. Analitičari smatraju da je odgovor Obamine administracije pažljivo doziran kako bi se izbegla mogućnost preterane reakcije. Aram Nerguizijan je saradnik Centra za medjunarodne i strateške studije u Vašingtonu.

Opasnost je da pritisak bude takav da bi mogao da iznudi refleksnu reakciju američke vlade. Mislim da je to razlog za zabrinutost. Ideja je da se to spreči tako što će Sjedinjene Države pažljivo proceniti situaciju i zatim preduzeti akciju u skladu sa takvom procenom.“

Sukob u Siriji već traje duže od dve godine i do sada je odneo 70 hiljada života.
XS
SM
MD
LG