Linkovi

Otac Edvarda Snoudena u Moskvi


Otac Edvarda Snoudena, Lon Snouden
Otac Edvarda Snoudena, Lon Snouden

U intervjuu za list “Vašington post” Lon Snoduen kaže da je FBI pokušao da ga ubedi da otputuje u Moskvu kako bi nagovorio sina da se vrati u SAD

Otac Edvarda Snoudena, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora pojavio se u informativnom programu na ruskoj televizijskoj mreži “Rusija 24”, rekavši da iznad svega želi bezbednost svog sina, kao i da smatra da je - od svih zemalja koje su ponudile politički azil – Rusija najbolji izbor.

"Ja svakako cenim ponude Venecuele, Ekvadora i Bolivije. Ali s obzirom na preduzete mere, naročito posle prinudnog sletanja predsedničkog aviona Eva Moralesa zato što se verovalo da je moj sin bio u njemu - osećam da Rusija ima snagu, odlučnost i predanost da zaštiti mog sina, odnosno da ga drži podalje od onih koji žele da mu naude."

Lon Snouden se zahvalio ruskom narodu na ljubaznosti i podršci koju su pružili Edvardu, a predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj vladi na pružanju bezbednosti za njegovog sina.

Bivši radnik američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden nalazi se u tranzitnoj zoni moskovoskog aerodrome otkako je 23. juna doputovao iz Hongkonga. Rusija trenutno razmatra njegovu molbu za privremeni politički azil.

U današnjem intervjuu za list “Vašington post”. Lon Snoduen je rekao da je Federalni istražni biro pokušao da ga ubedi do otputuje u Moskvu kako bi nagovorio sina da se vrati u SAD. FBI, međutim, nije mogao da garantuje da će Lon moći da vidi svog sina.

Edvard Snouden je zatražio utočište u Mpskvi kako bi izbegao suđenje koje ga čeka u SAD. Putin je odbacio zahtev predsednika Obame da izruči Snoudena američkim vlastima koje ga terete za špijunažu i odavanje poverljivih informacija. Snouden je zatražio azil od najmanje 20 zemalja. Međutim, SAD su mu poništile pasoš zbog čega nije mogao da napusti Rusiju.
XS
SM
MD
LG