Linkovi

Venecuela spremna da prihvati Snoudena?


Vesti o Edvardu Snoudenu na velikom televizoru u jednom šoping molu u Hong Kongu
Vesti o Edvardu Snoudenu na velikom televizoru u jednom šoping molu u Hong Kongu

Na današnoj konferenciji za novinare u Moskvi predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da Snouden zaslužuje “zaštitu sveta.”

Begunac Edvard Snouden, bivši američki obaveštajni kontraktor, dobio je danas verbalnu podršku venecuelanskog predsednika, Nikolasa Madura.

Predsednik Venecuele je Danas u Moskvi rekao da Snouden, kako se izrazio, sazlužuje “zaštitu sveta.” Maduro je branio Snoudena, rekaviši da on “nije nikoga ubio”, niti je “podmetnuo bilo kakvu bombu.”

Maduro se nalazi u poseti Moskvi, gde vodi zvanične razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Venecuele je izbegao da odgovori na pitanje novinske agencije Asošijeted Pres da li će povesti Snoudena nazad sa sobom.

Nešto ranije, ruski zvaničnici su saopštili da je Snouden odustao od molbe za politički azil u Rusiji, u jeku vesti da je uputio molbu za azil u još 19 zemalja.
Portparol predsednika Putina je saopštio da je Snouden promenio mišljenje pošto mu je saopšteno da može da ostane u Rusiji samo ako bude obustavio dalje iznošenje u javnost poverljivih informacija o američkim operacijama nadgledanja komunikacija.

Isti portparol je potvrdio da se Snouden još uvek nalazi u delu za tranzitne putnike na moskovskom aerodromu, dve nedelje pošto je doputovao iz Hongkonga.

Organizacija “Vikiliks,” koja pomaže Snoudenu, izvestila je o tome da je u ime američkog begunca podnela molbe za azil u 19 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i nekoliko evropskih zemalja. “Vikiliks” je prethodno podneo takve molbe Ekvadoru i Islandu.

Međutim, veliki broj zemalja je već izvestilo da neće razmatrati Snoudenovu molbu za azil, ukoliko je ne bude podneo na njihovoj teritoriji.

Šef indijske diplomatije, Salman Kuršid je danas naveo da je njegova zemlja odbila Snoudenovu molbu.

“Pažljivo smo razmotrili molbu i odlučili da ne postoji razlog za odobravanje tog zahteva,” rekao je ministar Kuršid.
XS
SM
MD
LG