Linkovi

Molba Snoudena za politički azil u Rusiji?


Edvard Snouden
Edvard Snouden

Da li je Edvard Snouden zbilja podneo molbu za azil u Rusiji kako je izjavio aktivista vebsajta Vikiliks?

Prema informaciji jednog anonimnog ruskog zvaničnika za imigraciju bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden zvanično je podneo molbu za politički azil u Rusiji. Jedan aktivista vebsajta “Vikiliks” rekao je da Snouden kasno sinoć lično podneo molbu u tranzitnom sektoru moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bivši američki obaveštajni kontraktor, Eduard Snouden može da ostane u Moskvi, ali pod jednim uslovom.

“Postoji jedan uslov da Snouden ostane u Rusiji, a to je da mora da prestane da radi ono što je radio do sada protiv naših američkih partnera, bez ozbira koliko god zvučalo čudno da to dolazi od mene.”

Putin je ponovio da Snouden nije ruski agent.

Nešto ranije danas, američki predsednik Barak Obama nastojao je da ublaži kontroverzu oko Snoudenovih informacija objavljenih u subotu u nemačkom časopisu “Špigl” - da SAD špijuniraju svoje evropske saveznike.

Na konferenciji za novinare tokom tekuće posete Tanzaniji, Obama je rekao da sve zemlje špijuniraju druge zemlje.

“I think we should stipulate…”
“Mislim da svi znamo da svaka obaveštajna služba, ne samo naša, već sve evropske, azijske - sve obaveštajne službe u svetu nastoje da bolje razumeju svet i šta se događa u prestonicama drugih zemlja. Ne znam šta tačno stoji u članku, ali zamolio sam svoj tim da ispita i oceni sve što se tvrdi, posle čega ćemo našim saveznicima pružiti sve informacije koje traže.”

Nekoliko evropskih lidera, uključujući predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca oštro su kritikovali, kako se navodi, postavljanje američkih prislušnih aparata u kancelarije Evropske unije.

„Ako su navodi iz tog tajnog dokumenta tačni, šokiran sam. Kao Evropljanin i predstavnik evropske institucije osećam kao da se prema meni postupalo kao prema neprijatelju. Zar je to osnova za konstruktivne odnose bazirane na uzajamnom poverenju?”

Prema rečima portparola nemačke kancelarke Angele Merkel, ako je “Špigl” u pravu to bi predstavljalo neprihvatljivo hladnoratovsko ponašanje prema bliskim saveznicima.

“Ako su tačne informacije o prisluškivanju diplomatskih misija EU i Brisela, to je za nas potpuno neprihvatljivo. Nismo više u hladnom ratu.”

Zibert je takođe saopštio da će kancelarka Merkel o svemu ovom razgovarati sa predsednikom Obamom. A francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da bi afera sa prisluškivanjem mogla negativno da utiče na razgovore o naveliko najavljivanom transatlantskom džinovskom sporazumu o slobodnoj trgovini.
XS
SM
MD
LG