Linkovi

Snouden zatražio privremeni azil u Rusiji


Snimak Human rajts voča sa sastanka Edvarda Snoudena sa predstavnicima NVO na moskovskom aerodromu Šeremtjevo, 12. jul 2013.
Snimak Human rajts voča sa sastanka Edvarda Snoudena sa predstavnicima NVO na moskovskom aerodromu Šeremtjevo, 12. jul 2013.

Odbegli bivši američki obaveštajni kontraktor zatražio je od Rusije privremeni politički azil dok ne bude mogao bezbedno da otputuje u Latinsku Ameriku.

Kremlj pokazuje znake da odobri Snoudenu azil pod uslovom da on obustavi dalje obelodanjivanje podataka o američkom tajnom programu nadzora komunikacija.

Tridesetogodišnji Snouden sastao se danas sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao i sa nekoliko ruskih pravnika i zakonodavaca, na aerodromu Šeremetjevo. Posle sastanka vebsajt “Vikiliks,” objavio je saopštenje u kojem Snouden kaže da želi da ostane u Rusiji dok ne bude mogao da otputuje bezbedno za Latinsku Ameriku.

Tri levičarske zemlje Latinske Amerike - Venecuela, Bolivija i Nikaragva - izrazile su spremnost da Snoudenu pruže azil. Međutim, on ne može da putuje, jer su mu američke vlasti poništile pasoš.

Posle vesti da je Snouden zatražio azil u Rusiji, portparol Bele kuće Džej Karni je izjavio da još uvek postoji – kako je rečeno – “apsolutno opravdanje” da Moskva izruči Snoudena. Predsednik Obama će se obratiti predsedniku Putinu, sa kojim od ranije ima za danas zakazan telefonski razgovor. Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije odbacio američki zahtev, dok je Snoudenu poručio da što pre ode u drugu zemlju.

Odbegli Snouden je prvobitno odustao od traženja azila u Rusiji kada je Putin rekao da prethodno mora da prekine sa daljim objavljivanjem podataka o tajnom programu američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Pošto su detalji o današnjem Snoudenovom sastanku dospeli u javnost, Kremlj je ponovio pomenuti uslov.

Snouden je bio i povod sporenju američkih i kineskih zvaničnika, koji vode trgovinske razgovore u Vašingtonu. Posle jučerašnje izjave zamenika državnog sekretara Vilijema Bernsa da je predsednik Obama izrazio razočarenje načinom na koji je Kina regulisala slučaj sa Snoudenom, kineski državni savetnik Jang Đieši je rekao da je Hongkong rešio situaciju “besprekorno” i u skladu sa zakonom.
XS
SM
MD
LG