Linkovi

Izveštaj: Prisluškivanje telefona nije spečilo terorizam


NSA nadgleda telefonske komunikacije bez velikog efekta

Vašingtonska istraživačka grupa Fondacija Nova Amerika je danas saopštila da telefonsko prisluškivanje od strane Nacionalne bezbednosne agencije igralo ključnu ulogu samo u jednom slučaju.

Nova studija ukazuje da masovno prikupljanje telefonskih podataka od strane tajne američke Nacionalne bezbednosne agencije „nije imalo primetan uticaj“ na sprečavanje terorizma.

Vašingtonska istraživačka grupa Fondacija Nova Amerika je danas saopštila da je proučavala istragu 225 osoba povezanih na neki način sa terorizmom u SAD od vremena smrtonosnih napada 2001. na SAD i zaključila da je telefonsko prisluškivanje od strane Nacionalne bezbednosne agencije igralo ključnu ulogu samo u jednom slučaju.

U pitanju je istraga jednog taksiste u San Dijegu osudjenog za slanje 8.500 dolara somalijskomj ogranku Al Kaide 2007. i 2008.

Fondacija nova Amerika dalje navodi da je najveći deo istraga proistekao iz tradicionalnih istražnih metoda, poput informacija koje pružaju članovi porodica ili informatori, ili pak prijava sumnjivih aktivnosti.
XS
SM
MD
LG