Linkovi

Obama planira da ograniči nadgledanje komunikacija?


Obama se danas sastaje sa ključnim kongresnim liderima koji nagledaju američke obaveštajne aktivnosti i zakonodavcima koji su veoma kritični povodom obima nadgledanja američkog nadgledanja komunikacija.

Predsednik Barak Obama sve je bliže odluci da li da ograniči sveobuvhatne, tajne špijunske programe koje sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija.

Obama se danas sastaje sa ključnim kongresnim liderima koji nagledaju američke obaveštajne aktivnosti i zakonodavcima koji su veoma kritični povodom obima nadgledanja američkog nadgledanja komunikacija. Razgovori u Beloj kući su deo niza sastanaka koje je predsednik Obama održao ove nedelje povodom špijunskih aktivnosti Nacionalne bezbednosne agencije, uključujući jučerašnji sastanak sa najvišim obaveštajnim funkcionerima.

Predsednikovi pomoćnici navode da bi on tokom narednih dana, eventualno početkom iduće nedelje, mogao da objavi promene u američkim programima nagledanja komunikacija.

Predsednik Obama je ukazao da želi da uspostavi adekvatan balans u špijunskim programima. Lideri američke obaveštajne zajednice navode da je program prismotre od suštinske važnosti za nastojanja SAD da osujete terorističke napade, dok drugi navode da je takvo špijuniranje kršenje privatnosti pojedinaca.
XS
SM
MD
LG