Linkovi

Vašington traži izručenje Snoudena


Poster sa likom Edvarda Snoudena
Poster sa likom Edvarda Snoudena

Bela kuća je saopštila da veruje da je Edvard Snouden u Rusiji i da vrši pritisak na Moskvu da ga izruči Sjedinjenim Državama, gde je optužen za špijunažu.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da Sjedinjene Države koriste „sve odgovarajuće pravne kanale“ da bi se domogle odbeglog kontraktora obaveštajne službe koji je obelodanio tajne američke programe nadzora.

Snouden je u traganju za azilom danas imao rezervaciju za let iz Moskve u Havanu, sa mogućim nastavkom leta do Ekvadora gde je zatražio azil. Međutim, avion za kubansku prestonicu je krenuo bez njega. Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž, čija organizacija pomaže Snoudenu, izjavio je da je on na bezbednom mestu, ali nije hteo da otkrije gde se nalazi.

Portparol Bele kuće Džej Karni je izjavio da su Sjedinjene Države često vraćale osumnjičene kriminalce iz Rusije i da očekuje da ruske vlasti predaju Snoudena. Karni je kritikovao Kinu zbog toga što je dozvolila Snoudenu da otputuje iz Hongkonga u Moskvu i rekao da je odluka Pekinga „nesumnjivo“ nanela štetu američko-kineskim odnosima. Američki državni sekretar Džon Keri, koji je u poseti Indiji, izjavio je da američke vlasti „ne znaju gde bi Snouden mogao da ode“.

Keri je u intervjuu za Glas Amerke rekao da je Snoudenovo obelodanjivanje programa praćenja nanelo štetu američkoj borbi protiv terorizma i da bi moglo da košta života. Keri je takođe rekao da bi „bilo vrlo uznemirujuće“ za Hongkong i Rusiju da dozvole da Snouden nastavi svoje međunarodno putovanje i izbegne suđenje u Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG