Linkovi

Novi detalji iz intervjua Snoudena u Gardijanu


Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro ponudio azil Edvardu Snoudenu
Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro ponudio azil Edvardu Snoudenu

Snouden u intervjuu od prošlog meseca, objašnjava razloge zbog kojih je obelodanio podatke američkog tajnog programa nadzora

U novom, upravo objavljenom delu video snimka intervjua, koji je bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden dao prošlog meseca, on objašnjava razloge zbog kojih je obelodanio podatke američkog tajnog programa nadzora.

Britanski list “Gardijan” objavio je danas intervju koji je Snouden dao 6. juna u Hongkong, gde je prebegao prošlog meseca. Kasnije je otputovao na moskovski aerodrom gde od tada pokušava da nađe zemlju koja će mu odobriti azil.

Snouden na novo objavljenom video snimku kaže da je znao da će ga američke vlasti optužiti za špijunažu, zbog navodnog odavanja američkim neprijateljima informacije o prisluškivanju.

“Oni će da tvrde da sam ukazivanjem na te sisteme, pomagao neprijatelja. Ali taj argument se može upotrebiti protiv svakog ko objavi informaciju o sistemima sa masivnim prisluškivanjem, jer oni se podjednako primenjuju na nama kao i na neprijatelje.”

Snoduen takođe kaže da ne želi da živi u svetu u kojem, kako je rekao, “sve što kažem, sve što uradim, svi razgovori koje vodim, svaki moj izraz kreativnosti, ljubavi ili prijateljstva budu snimani.”

U međuvremenu, predsednik Venecuele Nikolas Maduro je saopštio da je primio Snoudenovu molbu za azil. On je istakao da Snouden treba da odluči da li će i kada će putovati u Venecuelu. Snoudenov odlazak je otežan zbog toga što mu je poništen američki pasoš.
XS
SM
MD
LG