Linkovi

Niske temperature otežavaju oporavak


Predsednik Obama teši jednu od žrtava oluje u Nju Džerziju
Predsednik Obama teši jednu od žrtava oluje u Nju Džerziju

U nevremenu prošlog ponedeljka na istočnoj obali SAD, poginulo je više od stotinu ljudi, a šteta dostiže 50 milijardi dolara

Žrtve superoluje Sendi se danas bore sa mrazom na američkoj Istočnoj obali i nestašicom električne energije i benzina. U nevremenu prošlog ponedeljka, poginulo je više od stotinu ljudi, a šteta dostiže 50 milijardi dolara. Gradonačelnik Majkl Blumberg poziva ljude koji i dalje nemaju struju, naročito starije, da traže utočište u zagrejanim skloništima u kojima mogu da dobiju i topli obrok.

Proteklih dana, Blumberg je otkazao gradski maraton koji je trebalo da se održi danas, posle kritika da bi trka skrenula sredstva sa poplavljenih područja. Ipak, stotine turista koje su doputovale u grad zbog maratona, danas su se pridružile ekipama koje pomažu ugroženima, dok pojedini maratonci organizuju nezvanične trke u korist žrtava uragana. Nadležni su uspeli da obnove snabdevanje električnom energijom južnog dela Menhetna, ali su stanovnici nekih delova grada, pre svega Stejten Ajlenda i Kvinsa, i dalje bez struje.

U međuvremenu, njujorški funkcioneri su izazvali konfuziju saopštenjem da će na pojedinim pumpama u gradu moći besplatno da se dobije benzin, da bi naknadno razjasnili da će prednost imati osoblje hitnih službi i pojedinci koji se prvi odazovu na ponudu. U Nju Džerziju, guverner Kris Kristi je uveo plan racionalizacije, prema kojem će benzin parnih i neparnih datuma moći da dobiju vozači sa parnim i neparnim registracijama.

List „Redžister“ u Nju Hejvnu u Konektikatu, izveštava da su političari krajnje kritični prema dve najveće kompanije za disrtribuciju električne energije u toj državi, koje su najavile da većina mušterija neće moći da dobije struju do sutra ili prekosutra.
XS
SM
MD
LG