Linkovi

Investitori strepe od "dvostrukog potapanja"


Industrijski indeks Dau Džons je nakratko pao ispod deset hiljada poena u utorak, zbog strahovanja da bi evropska dužnička kriza mogla da poremeti globalni oporavak. Analitičari kažu da brige zbog pada eura i oštrih mera štednje u državama eurozone, dodatno komplikuje politička zategnutost u drugim delovima sveta.

Svetska tržišta nastavljaju spiralni pad, dok investitori pokušavaju da procene smer globalne ekonomije.

Posle odvažnog početka godine, izgleda da se vraća talas pesimizma. Sem Stoval je investicioni strateg u firmi „Standard end Pur“.

U ovom trenutku, rekao bih da i dalje postoji strepnja da evropske zemlje dejstvuju unilateralno. One ne deluju usaglašeno, ali je izvesno da su dobile poruku da bi, ako ubrzo nešto ne urade, košmar kakav smo videli u Grčkoj ubrzo mogao da se proširi i na druge zemlje i da će tada biti teže napraviti preokret“, navodi Stoval.

Evropske brige povećava i to što je Španska banka nedavno preuzela banku Kahasur sa juga zemlje.

Investitori takođe brinu da bi naglo smanjenje troškova u nekim zemljama eurozone moglo da prekine oporavak.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, u Briselu traži zajedničko delovanje.

Tržišta zahtevaju od Evropljana da rade bolje zajedno i usaglašeno. Nadam se da je ta poruka dobro shvaćena.“

Politička zategnutost na Korejskom poluostrvu povećava pesimizam na tržištu. Stoval iz firme „Standard end Pur“, svodi promenljivost tržišta na jednu reč:

Ta reč je STRAH zbog finansijske reforme, energetskih nevolja, zategnutosti u Aziji i strepnji zbog recesije. To suštinski znači da se investitori pribojavaju da ćemo verovatno doživeti scenario ‘dvostrukog potapanja’, zbog neograničene dužničke krize koja se događa u Evropi.

Scenario „dvostrukog potapanja“ obuhvata kratkotrajni oporavak, praćen novom recesijom. Uprkos tome što je pratio prethodne padove u Aziji i Evropi, industrijski indeks Dau Džons je uspeo da izgladi gubitke i sinoć premaši deset hiljada poena, ali je u poslednjem satu rada berze u sredu pao na 9,974.

XS
SM
MD
LG