Linkovi

Izraelski napadač na sudu


Policija vjeruje da je hapšenjem Izraelca Ilajasa Abuelazama u Atlanti konačno zaustavila niz okrutnih napada u više američkih država. Tridesettrogodišnji Abuelazam optužen je da je nožem napao čovjeka u Mičigenu, ali se vjeruje da je napao još najmanje 17 osoba, od kojih je petoro preminulo. Sve se češće međutim postavlja pitanje kako je navodni napadač dva puta uspio da izbjegne zakon.

Osumnjičeni, Ilajas Abuelazam je na pretresu u Atlanti rekao da se neće protiviti izručenju saveznoj državi Mičigen, gdje je optužen za pokušaj ubistva.

"Zašto bih čekao 90 dana”, kazao je osumnjičeni.

Uhapšen je dok je pokušavao da se ukrca u avion za Izrael. Kako se ispostavilo, to je treći put da su vlasti pritovrile osumnjičenog napadača. Dva prethodna incidenta dogodila su se u vrijeme napada. Krajem jula on je kažnjen zato što je davao alkohol maloljetniku, nakon što je, navodno, tog istog jutra napao žrtvu.

Prošle nedjelje, policija u Virdžiniji uhapsila ga je tokom saobraćajne kontrole, na osnovu ranije potjernice. Abuelazam je u tom trenutku u automobiliu imao nož i čekić. Pušten je na slobodu, nakon što je položio kauciju.

U seriji napada nožem u tri savezne države, pet osoba je preminulo, dok je 13 povrijeđeno.

"Želim da ga upitam: Zašto? To isto pitam sebe i boga.

Poput drugih žrtava, sedamnaestogodišnji Iton Vilson bio je sam na ulici kada ga je stranac zamolio za pomoć, a zatim napao nožem.

Bivši šef prodavnice u Mičigenu, u kojoj je osumnjičeni radio, kaže da je Abuelazam napustio posao nakon samo mjesec dana kako bi otišao u Virdžiniju. Njegova majka kazala je jednoj izraelskoj radio stanici da je razgovarala sa svojim sinom prije ukrcavanja i da je djelovao kao i uvijek, smireno. Osumnjičeni se tako ponašao i dok ga je policija hapsila za pokušaj ubistva. Njegov bivši tast rekao je televiziji EJ-BI-SI da se Abue-azam nasilno ponašao prema supruzi, od koje se razveo 2007.XS
SM
MD
LG