Linkovi

Svet je na pragu svemirskog turizma


Svemirski brod 2 prvi put je poleteo sopstvenim pogonom

Osam godina posle početka programa za razvoj privatne svemirske letelice kompanije Virdžin Galaktik napravila je nov, značajan korak napred

Kompanija za svemirski turizam Virdžin galaktik, britanskog milijardera Ričarda Bransona, juče se za još jedan korak približila slanju turista u orbitu oko zemlje kada je letelica nazvana Svemirski brod 2 prvi put poletela sopstvenim pogonom, iznad američke pustinje Mohavi, probivši pritom zvučni zid.

Specijalni avion-nosač poneo je Svemirski brod 2 do visine od preko 14 kilometara gde je probni pilot aktivirao raketne motore i popeo se još dva kilometra više, dostigavši brzinu od 1,2 maha.

Posle toga Svemirski brod 2 bezbedno se spustio bez pomoći motora u Svemirsko uzletište u pustinji Mohavi, severno od Los Anđelesa.

Ričard Branson je izjavio da je letelica dostigla zadatu brzinu i da je sve funkcionisalo kako treba. On je dodao da će biti potrebno još nekoliko proba, svaki put sa dužim korišćenjem motora, pre nego što letelica bude krenula na prvi komercijalni let.

Svemirski brod 2 je poboljšana verzija Svemirskog broda 1, koji je 2004. postao prva privatna letelica koja je dospela do granice svemira.

Do sada, više od 500 ljudi je uplatilo po 200 hiljada dolara za šansu da neko vreme provedu u bestežinskom stanju i posmatraju zemlju sa visine od 100 kilometara.
XS
SM
MD
LG