Linkovi

Poslednji let šatla Endevor


Poletanje šatla Endevor, 16. maj, 2011.
Poletanje šatla Endevor, 16. maj, 2011.

Američki šatl Endevor poslednji put je danas poleteo ka Međunarodnoj svemirskoj stanici pre nego što kasnije ove godine bude povučen iz upotrebe.

Uz zaglušnu buku Endevor je lansiran iz Svemirskog centra Kenedi, na Floridi, sa šestočlanom posadom sastavljenom od 5 američkih i jednog italijanskog astronauta.

Nekoliko minuta po uzletanju šatl se odvojio od spoljnog rezervoara za gorivo i ušao u orbitu oko zemlje. Američka svemirska agencija NASA saopštila je da svi sistemi na brodu rade normalno. Endevor bi trebalo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu u sredu pre podne po srednjoevropskom vremenu.

Ovom misijom komanduje američki astronaut Mark Keli, čija je supruga članica američkog Kongresa Gabrijel Gifords, teško povređena u januaru, u pucnjavi na jednom političkom skupu u Arizoni. Lekari su joj dozvolili da na kratko prekine proces rehabilitacije da bi prisustvovala lansiranju, koje je takođe posmatralo više desetina hiljada posetilaca.

Endevor je trebalo da bude lansiran u aprilu ali su problemi sa električnom instalacijom to odgodili.

Između ostalog, Endevor na Međunarodnu stanicu donosi detektor subatomskih čestica vredan 2 milijarde dolara. Naučnici se nadaju da će im takozvani Alfa magnetski spektrometar pomoći da saznaju više o nastanku svemira traganjem za antimaterijom i takozvanom tamnom masom.

XS
SM
MD
LG