Linkovi

SAD i J. Koreja razmeštaju protivraketni sistem


Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji, general-pukovnik Tomas Vandal i zamenik ministra odbrane J. Koreje, Ju Dže Seung posle potpisivanja sporazuma o razmeštanju sistema protivraketne odbrane THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) u Seulu, 8. jul 2016.

Sjedinjene Države i Južna Koreja postigle su dogovor o postavljanju protivraketnog odbrambenog sistema na korejskom poluostrvu u odgovor na nastavljanje programa Severne Koreje za izgradnju nuklearnih i balističkih projektila.

General Tomas Vandal, komandant američkih snaga u Koreji i južnokorejski zamenik ministra odbrane zvanično su objavili ovaj dogovor tokom zajedničke konferencije za medije u Seulu.

Konsultacije Vašingtona i Seula o protivraketnom sistemu počele su u februaru nakon što je Severna Koreja obavila još jedan nuklearni test i lansirala raketu dugog dometa.

Taj sistem trebalo bi da presretne i uništi balističke rakete u njihovom poslednjoj fazi leta, što se do sada pokazalo delotvorno protiv raketama kratkog i srednjeg dometa.

Kina je u međuvremenu ponovila svoje oštro protivljenje postavljanju tog sistema u Južnoj Koredi i pozvala obe zemlje da zaustave taj projekat. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore Sjedinjenih Država i Južne Koreje kako bi im predalo protestne note.

Peking ističe da protiv-raketni sistem neće doprineti održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i da će ozbiljno ugroziti bezbednost susednih zemalja, uključujući Kinu.

Pjongjang je takođe oštro osudio saopštenje Amerike i Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG