Linkovi

Najveće vojne vežbe Seula i Vašingtona


Četiri američka lovca F-22 nadleću vazdušnu bazu Osan u Južnoj Koreji 17. februara 2016.

Ministar odbrane Han Min-ku izjavio je da će u vežbama koje počinju u martu učestvovati oko 15.000 američkih vojnika, dvostruko više nego prošle godine.

Predstojeće godišnje vojne vežbe Južne Koreje i SAD biće najveće do sada, najavljuje južnokorejsko ministarstvo odbrane, što je znak pojačanih tenzija sa Severnom Korejom koja je nedavno sprovela nuklearne i testove balističkih projektila.

Ministar odbrane Han Min-ku izjavio je da će u vežbama koje počinju u martu učestvovati oko 15.000 američkih vojnika, dvostruko više nego prošle godine. Novinska agencija Jonhap prenela je da će američki nosač aviona na nuklearni pogon Džon Stenis učestvovati u manevrima, za koje Pjongjang svake godine tvrdi da su pripreme za invaziju na sever.

Južnokorejski obaveštajni zvaničnici obavestili su zakonodavce da je severnokorejski lider Kim Džong-Un naredio da se izvrše pripreme za terorističke napade na Južnokoreance.

Član južnokorejske vladajuće partije preneo je novinarima da zvaničnici Nacionalne obaveštajne službe veruju da bi na meti napada mogli da se nađu aktivisti protiv Severne Koreje, disidenti koji su prebegli iz Severne u Južnu Koreju kao u zvaničnici vlade u Seulu.

XS
SM
MD
LG