Linkovi

Oluja u SAD blaža nego što je najavljeno


Aerodrom Njuark kod Njujorka pod snegom, 27. januar 2015.
Aerodrom Njuark kod Njujorka pod snegom, 27. januar 2015.

Velika zimska oluja donela je juče i danas i do 60 centimetara snega u pojedinim delovima severoistočnih Sjedinjenih Država, ali nije ispunila najgore prognoze meteorologa.

Najveće količina snega zabeležena je u državama Masačusets i Konektikat, a upozorenje na mećavu i danas je na snazi kako u Masačusetsu, tako i u priobalnim državama, Mejnu i Rod Ajlendu.

Sneg, međutim, nije predstavljao jedinu opasnost od oluje, koja je sa sobom donela i snažan vetar. Na ostrvu Nantaket u Masačusetsu zabeleženi su naleti vetra brzine i do 126 kilometara na sat, a širom te države prijavljeni su nestanci struje i poplave.

U Njujorku i Nju Džersiju, funkcioneri i meteorolozi morali su da brane stroga upozorenja, pošto je oluja došla i prošla sa manje snega nego što se očekivalo. Guverneri dve države počeli su da ukidaju zabranu putovanja odmah posle zore, dok je Nacionalna meteorološka služba otlazala upozorenje na mećavu za grad Njujork.

Berza danas radi normalno, a podzemna železnica, vozovi i autobusi su ponovo u funkciji. Međutim, sedište Ujedinjenih nacija, baš kao i mnoge škole i poslovni objekti širom severoistoka, danas su zatvoreni. Avio saobraćaj je značajano ometen, samo danas otkazano je preko 4.500 letova.

Jedini smrtni slučaj povezan sa olujom zabeležen je na njujorškom Long Ajlendu, koji je pogođen daleko više nego Menhetn. Žrtva je jedan tinejdžer koji je, dok se sankao, udario u banderu.

XS
SM
MD
LG