Linkovi

Snouden tražio azil u Brazilu


A shop owner cleans his merchandise ahead of Valentine's Day at the Karrada neighborhood of Baghdad, Iraq.
A shop owner cleans his merchandise ahead of Valentine's Day at the Karrada neighborhood of Baghdad, Iraq.

Iako je federalni sud u ponedeljak doneo odluku da je prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca ilegalno, pravni eksperti sumnjaju da će viši sudovi podržati tu presudu.

Očekuje se da će američka vlada uložiti žalbu na jučerašnju odluku federalnog sudije da je prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima miliona Amerikanaca od strane Nacionalne bezbednosne agencije verovatno neustavno.

Ta odluka je unela nove elemente u debatu o nadzoru komunikacija. Bivši analitičar Nacionalne bezbednosne agencije, Edvard Snouden, koji je obelodanio veliku količinu tajnih podataka o američkim programima prisluškivanja pre nego što je zatražio azil u Rusiji, pohvalio je odluku suda, ali su pravni eksperti izrazili sumnju da će viši sudovi podržati tu odluku. Oni su izmedju ostalog naveli da su sudovi proglasili zakonitim pretresanje putnika na aerodromima.

Snouden je istovremeno ponudio Brazilu pomoć u istrazi američkih špijunskih programa na njegovoj teritoriji u zamenu za politički azil. On je to ulčinio u formi, kako ga je nazvao "otvorenog pisma narodu Brazila“, koje je objavio u jednom dnevniku u Sao Paulu.

Predsednik Obama se, u medjuvremenu, danas sastao sa čelnicima vodećih američkih tehnoloških kompanija, koji su takodje izrazili zabrinutost u pogledu obima američkih programa prisluškivanja. Bela kuća je saopštila da su medju njima direktori kompanija poput Gugla, Jahua, Epla i AT&T-a, sa kojima je Obama razgovarao o načinima da se bolje zaštiti privatnost, ali i o mogućnostima za poboljšanje njegovog programa zdravstvene zaštite.
XS
SM
MD
LG