Linkovi

Njujork dobio prvi šatl


Šatl Enterprajz izložen u svom novom domu, u Njujorku
Šatl Enterprajz izložen u svom novom domu, u Njujorku

Prvi ikada sagrađeni šatl izložen u Njujorškom Muzeju pomorstva, vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja Intrepid, na istoimenom nosaču aviona

Američki svemirski šatl Enterprajz dobio je novi zadatak. Od danas, u njujorškom Muzeju pomorstva, vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja Intrepid, šatl će nadahnjivati nove generacije svemirskih istraživača.

Prvi američki šatl smešten je pod kupolom ispunjenom vazduhom pod pritiskom, na nosaču aviona iz Drugog svetskog rata Intrepid, tako da posetioci mogu da prođu ispod letelice.

„Enterprajz nam omogućava da ovu lepotu i deo istorije NASE ponudimo regionu koji ništa slično nije imao. Ljudi mogu da mu se sasvim približe, da ga sagledaju od ispod, iznad i na nivou krila, da mu dođu do nosa. Uzbuđeni smo što imamo ove platforme sa kojih učenici mogu sa uživanjem da ga posmatraju i proučavaju“, kaže predsednica Muzeja Intrepid, Suzan Marenof-Zusner.

Enterprajz je sagrađen 1976. kao probni šatl za ispitivanje mogućnosti uzletanja poput rakete i sletanja poput aviona. Posle njega sagrađeno je još pet šatla koji su 30 godina leteli u svemir.

Enterprajz je bio smešten u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja, u Vašingtonu, pre nego što je u aprilu prebačen u Njujork.
XS
SM
MD
LG