Linkovi

Uloga privatnih donacija u obustavi rada vlade


Otac je doveo Mejson Palmera, starog 10 meseci (desno) na protest federalnih službenika protiv obustave rada vlade, Vašington, 13. oktobar 2013.
Otac je doveo Mejson Palmera, starog 10 meseci (desno) na protest federalnih službenika protiv obustave rada vlade, Vašington, 13. oktobar 2013.

Velike privatne novčane donacije pomogle su političarima koji su izdejstvovali blokadu vlade.

Značajnoj ulozi odonacija doprinela je i odluka Vrhovnog suda kojom je donatorima dozvoljeno da anonimno dostavljaju novac takozvanim političkim akcionim komitetima, koji finansiraju političke kampanje.

U avgustu, senator Ted Kruz iz Teksasa, odlučan u nameri da se ukine finansiranje zakona predsednika Obame o reformi zdravstvene zaštite, putovao je širom zemlje zahvaljujući fondovima konzervativne organizacije „Heritage Action“ . On je okupio dosta pristalica, ali je nailazio i na protivljenje.

Bivši republikanski kongresmen, Vin Veber, koji je sada lobista za zdravstvene institucije, kaže da pokret za ukidanje finansiranja tog zakona, koji je doveo do obustave rada vlade nije imao podršku republikanske stranke>

„Tu inicijativu vodile su spoljne grupe, finansirane od strane konzervativnih pojedinaca, koje nisu odgovorne republikanskoj stranci. U stvari one su veoma kritične u odnosu na republikansku stranku.“

On je pri tom pomenuo dve konzervativne grupe – Freedom Works i Heritage Action.

Braća Čarls i Dejvid Kok, obojica industrijalci i milijarderi, značajno doprinose kampanjama za konzervativne ciljeve i bili su dosta glasni u pogledu zahteva za ukidanje finansiranja zakona o zdravstvenoj zaštiti predsednika Obame. Direktor grupe Heritage Action, Majkl Nidam kaže da su oni veliki donatori:

„Pola miliona dolara.“

To znači pola miliona dolara njegovoj grupi.

„To je informacija koju su oni objavili, oni su odlučili da to objave, ali oni nisu naš najveći donator,“ kaže Nidam.

Na pitanje reportera o kome se radi, on kaže da tu informaciju ne može da obelodani.

Po zakonu on to ne mora da učini. Pre tri godine, Vrhovni sud je omogućio takozvanim politički akcionim komitetima da prihvate neograničene donacije bez otkrivanja njihovog porekla. Kritičari kažu da tu nema transparentnosti.

Din Klensi je potpredsednik grupe „Freedom Works“ i podržava tu odluku suda:

„Mislim da prvi put u američkoj politici postoji stvarna moć van Vašingtona, koja vrlo brzo može da utiče na Kongres“

Koristeći doprinose donatora, grupa „Heritage Action“ pokrenula je kampanju oglasa vrednu 400 hiljada dolara sa ciljem da se izvrši pritisak na republikanske zakonodavce da podrže njene ciljeve.

Republikanac Stiv Laturet predstavljao je Ohajo kasnih 90-ih godina, a sada je lobista:

"Ako imate grupu ljudi, koji su bogati i koji su u stanju da kupe neograničeno vreme za oglase u elektronskim medijima, bez obzira kakva je poruka – imate problem, jer njih niko nije izabrao.“

Lider demokratske većine u Senatu Heri Rid optužio je braću Kok da su finansirali zatvaranje federalne vlade:

„Bivši sekretar za pravosudje, Ed Mis i braća Kok . Oni su uložili više stotina miliona dolara da bi nas doveli u ovu situaciju.“

Braća Kok reagovala su objavljivanjem pisma senatorima u kojem se kaže da Rid iznosi lažne informacije i da se oni nisu zalagali za povezivanje finansiranja zakona o zdravstvenoj zaštiti sa finansiranjem federalne vlade.
XS
SM
MD
LG