Linkovi

Odata pošta žrtvama masakra


Minut šutnje za žrtve maskra u školi u Njutaunu
Minut šutnje za žrtve maskra u školi u Njutaunu

U Njutaunu u Konektikatu i širom Sjedinjenih Država jutros su se oglasila zvona 26 puta za 26 žrtava koje su ubijene u osnovnoj školi „Sendi Huk“

Danas je u Sjedinjenim Državama odata pošta žrtvama pucnjave u osnovnoj školi u Konektikatu pre nedelju dana. Mnogi Amerikanci zastali su jutros u 9 i 30 da bi minutom ćutanja odali poštu 20-oro dece i 6-oro odraslih koji su stradali u pucnjavi.

U Njutaunu u Konektikatu i širom Sjedinjenih Država jutros su se oglasila zvona 26 puta za 26 žrtava koje su ubijene u osnovnoj školi „Sendi Huk“ u Njutaunu. Minut ćutanja je održan u 9:30 kada je napadač otvorio vatru u školi, pre nedelju dana, ubivši 6-oro odraslih osoba i 20-oro dece.

Sećanje na žrtve uključilo je i Belu kuću gde je predsednik Obama odao poštu žrtvama iza zatvorenih vrata. Nešto ranije predsednik je na svom tviter nalogu napisao: „20-oro divne dece i 6-oro izuzetnih odraslih osoba. Zajedno, mi idemo dalje i učinićemo našu zemlju vrednom sećanja na njih.“

Predsednik je objavio i video snimak u kojem je odgovorio na peticiju koju je potpisalo više od 400 hiljada Amerikanaca zahtevajući da Kongres usvoji zakon o kontroli nošenja oružja.

„Želim da vam poručim da smo čuli vašu poruku...“

Prvi put posle pucnjave u Konektikatu, NRA - Nacionalno udruženje vlasnika oružja održalo je konferenciju za novinare, na kojoj je objavilo inicijativu za razmeštanje policajaca u svim školama u zemlji.

„Pozivam Kongres da odmah preduzme akciju i izdvoji sredstva kako bi naoružani policajci bili rasporedjeni u svim školama u zemlji da bi naša deca bila bezbedna kada se vrate u škole u januaru“, kazao je potpredsednik NRA Vejn Lapijer.

Dvoje aktivista nakratko je omelo ovaj dogadjaj protestujući protiv delatnosti udruženja. U medjuvremenu danas su u Konektikatu sahranjene dodatne žrtve. Već peti dan zar redom u tom gradu se održavaju sahrane i memorijalne službe za žrtve tragičnog incidenta.
XS
SM
MD
LG