Linkovi

Protesti zbog ubistva Trejvona Martina


Protest u Njujorku
Protest u Njujorku

Javni izlivi gneva posle ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera u Floridi, nastavljaju se širom Sjedinjenih Država.

U Vašingtonu, hiljade demonstranata su tražile podizanje optužnice protiv pripadnika grupe koja dobrovoljno obezbeđuje susedstvo, koji je početkom meseca ubio Trejvona Martina. Ubica, Džordž Zimerman, i dalje je na slobodi i skriva se.

Martin se vraćao iz obližnje prodavnice, kada je privukao Zimermanovu pažnju, koji je pozvao policiju da prijavi sumnjuivu osobu. Jedan učesnik protesta u Vašingtonu je rekao da je poznato da je ljudima u Americi dozvoljeno da idu ulicom „bez straha da će ih neko ubiti zato što misli da su sumnjivi“. Policija nije uhapsila ubicu, koji je tvrdio da je tokom patrole dejstvovao u samoodbrani.

Tužioci u državi Floridi su sada saopštili da će velika porota u aprilu istražiti incident. Ubistvo skreće međunarodnu pažnju na zakone u Floridi i još nekim državama, koji omogućuju ljudima da se suprotstave mogućem napadaču „smrtonosnom silom“, ukoliko osete da im je život ugrožen. Autor zakonskog dokumenta na kojem se temelji zakon u Floridi, dovodi u pitanje stvarnu primenu ovog zakona na slučaj Trejvona Martina.

XS
SM
MD
LG