Linkovi

Od oluja do rekordno visokih temperatura


Prvi dani zime doneli su i nevreme širom zemlje - od leda i snažnih vetrova u delovima srednjeg zapada i Nove Engleske do poplava i tornada na jugu, ali i rekordnih temperatura na istočnoj obali

Ledene oluja, obilne sniježne padavine i tornada pogodili su Sjedinjene Države što je dovelo do otkazivanja brojnih letova i opasnih uslova na putevima, uoči božićnih praznika i jedne od naprometnijih sezona za putovanja.

Prvi dani zime donijeli su i nevrijeme širom zemlje - od leda i snažnih vjetrova u djelovima srednjeg zapada i Nove Engleske do poplava i tornada na jugu. Za sada je poginulo najmanje devet osoba, od čega petoro u poplavama u Kentakiju. Stotine hiljada ljudi, od Mejna do Mičigena, danas su bez električne energije nakon što je najgora ledena oluja od 1998. oborila brojne dalekovode.

“Padalo je toliko leda, da je zvučalo kao da prolazi voz”, navode očevici.

Još nije poznato kada bi stanovnici tog područja mogli ponovo da dobiju električnu energiju zbog čega su mnoge porodice zabrinute da bi Božić mogle da provedu u mraku. U međuvremenu, stotine letova su otkazane, a hiljade odložene, dok se snažna oluja kreće prema drugim saveznim državama.

U Indijani, poplave su pak odnijele brojne domove, dok su pojedini stanovnici izgubili gotovo sve. U Ohaju je zbog poplava evakuisan dom za penzionere, koje su vatrogasci morali da spasavaju čamcima.

U Tenesiju, Arkanzasu i Luizijani bila su izdata upozorenja na tornado, dok su snažni vjetorvi nosili sve pred sobom. U gradiću Monro, potpuno je uništena fasada jedne knjižare.

U Oklahomi, ogromne naslage leda zamalo su pogodile kupce u jednom od naprometnijih tržnih centara. Povrijeđenih, srećom nije bilo. U nevremenu širom zemlje je, međutim, do sada poginulo devet osoba.

U međuvremenu, stanovnici dijela istočne obale, uključujući i Vašington, tokom proteklog vikenda uživali su u neuobičajno toplom vremenu. Temperature su dostizale rekordnih više od 20 stepeni Celzijusa, samo dva dana uoči Božića. To međutim neće dugo trajati, s obzirom na to da se već od danas očekuje nagli pad temperature.
XS
SM
MD
LG