Linkovi

Klinton: Korak ka evropskoj budućnosti


Državna sekretarka Hilari Klinton
Državna sekretarka Hilari Klinton

Državna sekretarka Hilari Klinton pozdravila je postizanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu. Saopštenje državne sekretarke prenosimo u cjelini.

Kosovo i Srbija su danas napravili još jedan važan korak ka zajedničkoj evropskoj budućnosti postigavši sporazum, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije, o regionalnom predstavljanju Kosova i tehnički protokol o integrisanom upravljanju prelazima. Želim da se zahvalim Evropskoj uniji na posredovanju u ovim razgovorima i pružanju pomoći dvjema zemljama da ostvare svjetliju budućnost.

Ovo je važan korak za Kosovo. Ovi sporazumi su u skladu sa nezavisnošću Kosova, teritorijalnim integritetom i suverenitetom i približavaju Kosovo punoj evropskoj integraciji, koju Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju. Kosovo će sada sjedjeti za stolom na regionalnim forumima kao ravnopravan partner, predstavljajući sebe i nastupajući u svoje ime.

Takođe se nadamo da će ovi sporazumu otvoriti vrata za kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Napredak Srbije ka evropskoj integraciji je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo i za budućnost cjelokupnog regiona. Očekujemo nastavak dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, o drugim pitanjima koja utiču na svakodnevni život građana obje zemlje.

Sjedinjene Države dijele snažno i istrajno prijateljstvo sa Kosovom i Srbijom. Podržavamo ovaj proces od početka i prepoznajemo da je za postizanje napretka bila potrebna riješenost i donošenje teških odluka. Želim da pozdravim obje vlade zbog njihove fleksibilnosti i napornog rada u okviru dijaloga. Pozivam narod i Kosova i Srbije da vjerodostojno primijene ove sporazume i podrže postignuti napredak. Samo kroz dijalog i pojačano povjerenje, obje zemlje mogu da budu sigurne u mirnu i prosperitetnu budućnost u okviru Evrope, koja je cjelovita, slobodna i u miru.

XS
SM
MD
LG