Linkovi

Bolton: Povlačenje vojnika iz Sirije uz određene uslove


Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton (arhiva)
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton (arhiva)

Savet za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, rekao je u nedelju da povlačenje dve hiljade američkih vojnika iz Sirije neće biti brzo i da će takođe zavisiti od garancija Turske da neće napadati kurdske borce koji su saveznici američkih snaga.

Bolton, koji boravi u poseti Izraelu, rekao je da nema vremenskog okvira za povlačenje snaga, ali da američko prisustvo u Siriji nije neograničeno. Boltonova izjava je prva zvanična potvrda da je proces povlačenja usporen, nakon što je prvobitno nagovešteno da će američki vojnici napustiti Siriju za 30 dana.

Bolton je naglasio da Tramp želi da se "uništi kalifat Islamske države".

Američki predsednik je, suprotno savetima američkih bezbednosnih zvaničnika, a na iznenađenje saveznika, objavio 19. decembra da povlači američke snage, koje su u Siriji izvodile vazdušne napade na položaje Islamske države i sirijske vlade i savetovale kurdske borce.

Trampov potez oštro je kritikovan, dok je sekretar za odbranu Džim Matis podneo ostavku u znak protesta zbog te odluke.

Međutim, Tramp je u nedelju rekao novinarima da će SAD da povuku vojnike, ali da "nikada nije rekao da će se to brzo dogoditi".

Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima ispred Bele kuće, 6. januar 2018.
Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima ispred Bele kuće, 6. januar 2018.

"Povlačimo se iz Sirije, ali se nećemo u potpunosti povući dok Islamska država ne bude nestala", rekao je Tramp.

Bolton je rekao da Sjedinjene Države žele da Turska garantuje bezbednost kurdskih boraca, pre nego što povuku vojnike.

"Smatramo da Turci ne bi trebalo da preduzimaju vojne akcije koje nisu u potpunosti koordinisane sa Sjedinjenim Državama, i koje mi nismo odobrili, da ne bi ugrozili naše vojnike, ali i da bi se ispunio zahtev predsednika da se ne ugrožavaju sirijske opozicione snage koje su se borile sa nama", rekao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Bolton bi u nedelju trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je takođe izrazio zabrinutost zbog povlačenja američkih vojnika i iranskog vojnog angažmana u Siriji. Bolton će zatim u ponedeljak posetiti Tursku.

XS
SM
MD
LG